Máté és kishúga, Kitty már nem töpreng azon, hogy még hányat kell aludni a szép, kertes házba költözésig. Csütörtök este a kolontári Bezerédy utca 67.-ben felépült 84 négyzetméteres lakóház gyerekszobájának sarkait számolták meg, ahogy az a legelső elalvás előtt szokás.

 
Kállai Márton felvétele

Aztán még puszit adtak tíz hónapos öccsüknek, Dávidnak, aki még a szülőkkel alszik. A család mostanáig Ajkán élt, egy, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által részükre bérelt lakótelepi lakásban. Meiczinger Ervin és felesége, Vessző Anita két éve vett, felújított kolontári háza a Torna-patak hídján túl az elsők közt volt, amelyet elöntött tavaly október 4-én a vörösiszap. A lebontott ház helyett kapták az új otthont abban a dombtetőn lévő utcában, ahová Turi Attila építész 22, egymáshoz hasonló és mégis más családi házat tervezett a Bakony-környéki hagyományos népi építészeti stílus jegyeit is felhasználva. A kivitelező versenytárgyalás-nyertes, a BakonyBer Zrt. állta a szavát: májusban megtörtént a műszaki átadás, a héten pedig már költözhettek is az iszapkárosultak. Az építkezés költségeit – telekkijelölés, -vásárlás, közművesítés, a négyzetméterenkénti százezer forintos bekerülés – az állam megelőlegezte azzal, hogy majd egy jogerős ítélet után azt behajtja a feltételezett károkozón, a MAL Zrt.-n. Folyamatosan érkeznek Meiczingerék új otthonába a bútorok, eddig 700 ezer forintnyi utalványt költöttek el a katalógusból rendelhető darabokra, a többivel még várnak, meglátják, mire lesz szükségük. Háztartási gépekhez a Vöröskereszt által jutottak.

Velük majdnem szemközt Lehmann Sándor és felesége, Irénke – 51. házassági évfordulójukat már az új házban fogják megünnepelni – éppen költözködnek. Sándor bácsi számára az alugyárban eltöltött 44 év munka után a „hűségjutalom” az otthonát ért iszapkatasztrófa volt. Műtött gerince ellenére feleségét addig tartotta, amíg a mentésükre oda nem értek. A combján szenvedett égési sérülésekkel heteket volt kórházban. Egyetlenegy dolog van, amit ők is, meg mind, a többiek hiányolnak: a kerti melléképületet. Tili Károly polgármester szerint erre sem soká kell várni: a 850 lelkes falu megsegítésére küldött adományokból fogják megépíteni.

Devecserben is jól halad az építkezés: a városszéli lakóparkban 87 család lel új otthonra, s reményeik szerint nyugalomra.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!