Fagyos, de legalább napsütéses időben demonstrál a Hálózat a Tanszabadságért (HAT) a Parlament előtt. A Kossuth téren kedd óta tartanak a fogadóórák, neves szakemberek részvételével, melyek keretében a készülő köznevelési törvény kapcsán felmerült aggályaikat, kételyeiket, észrevételeiket osztják meg az érdeklődőkkel. Minden nap, reggel 8 órától este 8-ig, addig, amíg meg nem hallják a hangjukat. Csütörtökön kora délután látogattunk ki a térre.

Dr. Trencsényi László, az Országos Doktori Tanács tagja, a Magyar Pedagógiai Társaság főtitkára kucsmában, széles gesztusokkal fogadott. Vele a tájékoztató szerint mindenről lehetett beszélgetni a törvény kapcsán. Elmondása szerint a legnagyobb öröme az, hogy olyan volt diákjai, pályatársai, ismerősei is eljöttek meghallgatni, akikkel már régóta nem is találkozott. „Eszmét cserélünk, beszélgetünk, néha vitatkozunk. Erről szól ez az egész” – fogalmazott. „Az a szomorú, hogy ugyanott tartunk most, ahol akkor tartottunk, amikor elkezdtem tanítani. Akkor is kevés volt a mozgástér, meg volt kötve a kezünk. De mozgolódtunk, próbálkoztunk, és ahogy egyre jobban felpuhult a rendszer, egyre több lehetőségünk volt a változtatásra. Aztán jött a rendszerváltás, és minden ajtó kinyílt. Most meg az összes bezárul? Ez az igazán elkeserítő. Megint kell várnunk 30 évet, hogy szabadon dolgozhassunk, taníthassunk, tanulhassunk? Most kell változtatni, amíg még lehet, meg kell próbálni mindent” – érvel a szakértő bizakodva. És ha mégsem sikerül? „Akkor majd rejtekutakon próbálkozunk. Nem szabad félni, nem szabad elhinni, hogy nincs remény.”

Míg beszélgettünk, legalább tízen érkeztek a sátorhoz, hogy szimpátiájukat aláírásukkal is bizonyítsák a demonstrálóknak. Fiatalok, idősebbek, diákok, nyugdíjasok, pedagógusok, szülők, magyarok, külföldiek. Sokfajta ember egy véleményen: bajban van az oktatás, ez pedig mindenki ügye. Ha a döntéshozók kinéznek az Országház ablakán, ők is megláthatják a maroknyi elszánt és hozzáértő ember fagyoskodását.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!