Kötelező szervizdíj: nem lesz jó mindenkinek - „A szándék jó, csak lehet, hogy az éttermek egy része beledöglik” – mondta lapunknak a kötelező szervizdíj bevezetéséről egy, a vendéglátásban évtizedek óta dolgozó, névtelenül nyilatkozó vállalkozó.

 
Illusztráció - Máthé Zoltán, MTI

A magyarországi vendéglátóüzletekben a kötelező, 8–15 százalékos szervizdíj bevezetésének ötletét a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége vetette fel, amit a szakember disszonánsnak tart, mondván: egy kötelező, államilag előírt intézkedést ne javasoljon egy szakmai szövetkezet, még jó szándékkal sem.

Az ötlet célja: a jövedelmek növelésével a minőségi személyzet megtartása, ezzel pedig a minőségi vendéglátás biztosítása. Ezzel a vállalkozó is egyetért, mert az ágazat jövedelmezősége alacsony, és minden területen – szakácsok, pincérek, mosogatók – jelentős a munkaerőhiány. Azonban úgy véli, a külföldön többszörösét keresők visszacsábítása vagy új munkavállalók toborzása nem megy érdemi béremelés nélkül.

A szervizdíj nem keverendő össze a borravalóval, vagyis nem arról van szó, hogy utóbbit tennék kötelezővé – a borravaló továbbra is csak egy lehetőség. A szervizdíj vagy más néven felszolgálási díj ezzel szemben a kiszolgálásért külön felszámított tétel, ami Magyarországon 2005 óta létezhet.

A vendéglátóhelyek maguk dönthetik el a felszolgálási díj mértékét, az egyetlen követelmény, hogy az étlapon és a számlán is minden esetben feltüntessék. Mivel áfát tartalmaz, bevallandó az adóhivatalnak, így a vendéglátós nem tudja „lenyelni”.

Az éttermek jelentős része – inkább Budapesten és a magasabb kategóriájú helyeken – jelenleg is alkalmazza a szervizdíjat, kezdetben ez a számla összegének 10 százaléka volt, most már 12-15 százalék. A szakmában sokan tartanak attól, hogy a kevéssé fizetőképes vendégkörrel rendelkező éttermekben a kötelező szervizdíj bevezetése érezhető forgalomcsökkenést okoz, így ennek ellensúlyozására a vendéglátósok kénytelenek lesznek árat csökkenteni, ezzel viszont a kívánt cél, az ágazati bérek emelése nem teljesül. Önmagában a 8–15 százalékos szervizdíj nem elegendő az alacsony keresetek növelésére, a munkaerő megtartására, az ágazatot kifehérítésére, de az éttermi áfakulcs csökkentése – a jelenlegi 18 jövőre 5 százalék lesz – jót tehet.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!