Hétszer annyian kapták el az elmúlt évben a hepatitis A vírust, mint az azt megelőző esztendőkben átlagosan. És mivel csak ajánlott, ám nem kötelező, most májusban a „Ne sárgulj be!” kampánnyal hívják fel a figyelmünket arra, hogy oltassuk be magunkat.

 
Oltás

Nagy sárga A betű emlékeztet: 2012-höz képest háromszor többen, 1074-en fertőződtek meg hepatitis A vírussal hazánkban. Az emelkedés immár nem csak a hazai egészségügyben keltett figyelmet, de a növekvő számokra az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is felfigyelt, és szankcióval válaszolt: alacsonyan fertőzött területről közepesen fertőzött országgá minősítette vissza országunkat.

A hepatitis A vírus a váratlanság erejével támad: elég egy mosatlan zöldség vagy gyümölcs, fertőzött élelmiszer, rossz higiénés környezet – máris kész a baj. De behozhatjuk külföldről is, ha a nyaralás a part menti vizekben tenyésztett, nem kellőképpen átsütött, átfőtt halakból, tengeri állatokból készült ételt fogyasztunk. Érdemes fenntartásokkal kezelni a jégkockákat és a fagylaltot azokban az országokban, térségekben, ahol a csapvíz nem iható.

A WHO Törökországban, a balkáni régióban és az észak-afrikai országokban nyaralók számára kifejezetten ajánlja, oltassák be magukat utazás előtt hepatitis A és B ellen. Iskolákban, óvodákban könnyen terjed a vírus, de remek táptalaj a hepatitis A számára a zsúfolt tömegközlekedési eszköz vagy egy nagyobb rendezvény is.

A betegség első tünetei – sárgaság, fejfájás, hányinger, étvágytalanság, fáradékonyság, izom- és ízületi fájdalom, hasmenés – tíz-tizenöt nappal a fertőzést követően jelentkeznek. A hepatitis A ellen leghatékonyabban oltással védekezhetünk, ami 30 évre biztosít védettséget.

40 százalék: a Földközi-tenger kagylóinak közel fele hepatitis A vírussal fertőzött, így hacsak nincs jól átsütve, betegséget okozhat.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!