A szombati verőfényes napsütés és 12 Celsisus-fok kiváló feltételeket teremtett a biciklizésre, túrázásra, valamint egy második világháborús robbanószerkezet hatástalanítására. Szerdán ugyanis egy 105 milliméteres német aknavető gránátot találtak a budapesti Margit híd roncsmentesítési munkálatai közben.

 
Vörös Mihály főhadnagy és a bomba

A kiemelésére szombat délelőtt tízkor kerítettek sort. A gránát a híd pesti oldalánál, a két első pillér között pihent az elmúlt évtizedekben. A hidat a hatástalanítás idejére lezárták, sőt, ötszáz méteres körzetben az alsó- és felső rakpartot is, emiatt nem volt közúti és gyalogos forgalom, valamint villamos- és buszközlekedés sem. A környék lakóinak reggel 8-kor el kellett hagyniuk otthonaikat, és a Képviselői Irodaházba is tilos volt a bemenet.

A felső rakpartot csak a híd melletti második utcából, a Katona Józsefből lehet megközelíteni. A jó idő és a korántsem megszokott tűzszerészeti akció ellenére nem találkozni túl sok bámészkodóval. A hatástalanítási akcióból szinte semmit nem észlelni, csak egy-két hajó és az azokon dolgozó szakemberek mozgása látható. A helyszínen jókedvű és segítőkész fiatal rendőrfiúk igazítják útba azokat, akik arról érdeklődnek, merre lehet kerülni. A bombáról senki nem kérdez. A rendőrök nem sokat tudnak arról, hogy meddig kell ott strázsálniuk, egyáltalán hol van a bomba pontosan. Arról is én tájékoztatom őket, hogy az aknát vízi úton szállítják el. Az eltérített futók, sétálók rendkívül megértőek, rögtön „veszik a lapot” a rendőrök finom karjelzése láttán. A sajtó sem tolong, mindössze egy fotós kattint kettőt, majd a rendőrökkel nevetgél. Biciklis családok sűrűn állnak meg nézelődni. Az apukák lelkesen válaszolgatnak fiaiknak a bombákról, háborúkról feltett kérdésekre. A gyerekek már pattannának fel a nyeregre, de az apukák a korlátra ráállva szemlélik az akciót. A körút felől ballonkabátos öregurak közelednek, akik heves vitába bonyolódnak ’41-es emlékeik felidézése során. „Mi voltunk a szakképzettek, nem ezek a bombások” – kiabálja az egyik.

A Dunán egy nagy zöld hajó elmegy, helyette jön egy kis motorcsónak. Az Árpád híd felől andalgó pár érkezik. A lány nagyfokú precizitással osztja meg szerelmével a hatástalanítási akcióról szerzett információit, a fiú érdeklődve hallgatja. Hosszabb szünet után a fiú ennyit mond: „Tudod, mit gondolok? Újíthatják évekig is ezt a hidat, telehegeszthetik bármilyen díszítőelemmel, ilyenkor a legszebb. Amikor nincs rajta se autó, se villamos. Elegem van már ebből a forgalomból”. Ahogy megfordulnak, odakurjant nekem az egyik rendőr- srác: „Kész, vége. Ennyi volt.” És ebben a pillanatban, 11 óra 20-kor már meg is jelennek az első, Buda felé száguldó autók a hídon.

 

A hatástalanítás során a tűzszerészek az aknagránát mellett egy kézigránátfejet, valamint egy aknavetőgránát-stabilizátort is találtak. A robbanószerkezeteket előbb hajóval, majd járőrautóval Fótra szállították, ahol azokat a kora délutáni órákban megsemmisítették.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!