Krasznahorka büszke várának pusztulása váltotta ki a legnagyobb érdeklődést a szlovákiai választások napján. A felvidéki magyarság egyik szimbólumának számító műemlék az udvarán lévő kápolnával együtt egy óra leforgása lett a tűz martaléka. Magyarország kész hozzájárulni a vár újjáépítéséhez.

  <h1>Épp a szlovák választás napján égett rommá Krasznahorka</h1>-
  <h1>Fölgyújtották a várat?</h1>-
  <h1>Rákóczinak dicsõ kora, nem jön vissza többé soha</h1>-

Épp a szlovák választás napján égett rommá Krasznahorka

- – Kép 1/3

A szlovák kulturális miniszter tragédiának nevezte a történteket. Megkezdődött a találgatás: van-e köze az egyesek szerint gyújtogatás, mások szerint gyerekcsíny – két-három gyereket láttak a vár oldalában – okozta tűzvésznek a szlovák választásokhoz?

Hivatalos eredményeket várhatóan csak ma délben közölnek Szlovákiában a vártnál nagyobb részvétel mellett lezajlott lőrehozott parlamenti voksolásról, ám a Robert Fico vezette Smer győzelmét biztosra vették az előzetes felmérések, mind a három nagy közvélemény-kutató intézet szerint a parlamenti helyek 40 százalékát szerezheti meg a szociáldemokrata párt.

A kormányzáshoz azonban nagy valószínűséggel koalíciós partnert kell találnia. A felmérések szerint a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) jut még be biztosan az országgyűlésbe, így elképzelhető, hogy a két párt szövetségre lép. Vannak, akik azt feltételezik, hogy a Smernek két koalíciós partnere lesz, a kereszténydemokratákon kívül a Híd-Most szlovák–magyar párt is. Ez azonban elemzők szerint politikai öngyilkossággal érne fel a Híd-Most számára.

Kérdés, vajon visszajut-e a parlamentbe a Magyar Koalíció Pártja, illetve bekerül-e a szélsőséges nacionalista Jan Slota pártja, az SNS. – Annyira dühösek a szlovákok a Gorilla-ügy miatt, hogy legalább 30 százalékra volt tehető a bizonytalanok aránya, akik csak az utolsó pillanatban döntötték el, kire szavazzanak. Ezért várhatóak még meglepetések – nyilatkozta Hamberger Judit, a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa a Vasárnapi Híreknek. 

Tény, hogy a Gorilla-iratok nyilvánosságra kerülése nélkül is a Smer lett volna a győztes, mivel a szlovák pártpalettán nincs más baloldali formáció, mióta Fico a 2000-es évek elején belekényszerítette a Smerbe a gyengébb baloldali pártokat – mondta a szakértő. Ezzel szemben a jobboldal szétforgácsolódott. (A Gorilla-ügy az utóbbi évek legnagyobb politikai botránya. Egy lehallgatott lakásról készült titkosszolgálati jelentések kerültek nyilvánosságra. Ezekből kiderült, hogy a Dzurinda-kormány alatt a gazdasági élet szereplői – különösen a Penta-cégcsoport – erősen befolyásolták a politikai elitet.

Az akták fedőneve volt a Gorilla, amely azóta szimbólummá vált Szlovákiában. A botrány miatt pénteken is tüntettek a szlovák parlament előtt.)

A szlovák politikai élet jellemző színfoltja a választásokon is indult 99 Százalék párt, amely három hónappal ezelőtt alakult.

Hihetetlenül gyorsan népszerűek lettek korrupcióellenes és az amerikai Foglaljuk el a Wall Streetet mozgalmat utánzó kampányuk révén. – Hajlok arra, hogy a 99 százalékosok felelősek a lehallgatások nyilvánosságra kerüléséért. A Meciar miniszterelnöksége idején meggazdagodott milliárdosok állnak a párt mögött, az volt az érdekük, hogy szétverjék az amúgy is szétesőben lévő jobboldalt, és bizonytalanná tegyék a választásokat – véli Hamberger Judit, aki azt is elmondta, hogy a Gorilla-ügy már 2008-ban, a Fico-kormány alatt felbukkant, de akkor még elsimították. Az akták nagy valószínűséggel a Smerre vonatkozó részeket is tartalmaztak.

A mostani választásokon is a Híd és az MKP vetélkedett a magyar szavazók szimpátiájáért, a 2010-es kampányhoz képest azonban jóval szolidabb módon. Ugyanakkor a MKP kampányában a magyar kormány egyértelmű támogatását élvezte.

Nemcsak Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Németh Zsolt külügyi államtitkár álltak ki nyíltan mellettük, hanem például a Kossuth Rádió Határok nélkül című, a határon túli magyarok életével foglalkozó műsora is. Az IDEA Intézet elemzéséből kiderült, hogy a februári adásokban összesen 41 perc 19 másodpercen át foglalkoztak pozitív módon az MKP-val, míg mindössze 41 másodpercben említették meg a Híd-Mostot, nem túl kedvező színben.

 

A választás napján jelentős feltűnést keltett, hogy két révkomáromi férfit nem engedtek szavazni, mert miután felvették a magyar állampolgárságot, elvesztették a szlovákot, és törölték őket a választói névjegyzékből.

Rákóczinak dicsõ kora, nem jön vissza többé soha

Teljesen leégett Krasznahorka vára tegnap délután – jelentette a SITA szlovák hírügynökség. A felbecsülhetetlen értékű történelmi emlék egyelőre tisztázatlan körülmények között kapott lángra két óra körül, bár egyes hírek szerint a domboldal aljnövényzetét gyújtották fel, és az terjedt tovább az épületre. A több körzetből is odaérkező tűzoltók minden erőfeszítése ellenére a tűz megállíthatatlan volt, és a 13. századi erődítmény, valamint a kápolnája is áldozatául esett.

A II. Rákóczi-szabadságharcban is szerepet játszó várat, amely négy évszázadig volt az Andrássy-család tulajdonában, sokan a felvidéki magyarság szimbólumának tartották. Számos legenda kötődik hozzá, többek között Jókai Mór A lőcsei fehér asszony című regényében is megörökített Serédy Zsófiáé, akinek holtteste csodálatos módon épen maradt. Andrássy Gyuláné írta annak a dalnak a szövegét a 20. század elején, amely Krasznahorka büszke várának sorsáról szól. Az internetes fórumokon máris megindultak a találgatások, lehetséges-e bármiféle összefüggés a tűz és a választások között.

Címkék: katasztrófa

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!