Kétéves börtönbüntetésre is számíthat az a dunaújvárosi 16 éves fiú, aki négy, általa személyesen nem is ismert társával az elmúlt fél évben feltörte és politikai üzenettel látta el az Alkotmánybíróság, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal honlapját, akadozóvá tette a jobbik.hu elérhetőségét, valamint legutóbb, augusztus 28-án a Közgép weboldalát tette elérhetetlenné – utóbbi ügyében indult a nyomozás.

 

Az Anonymous hackercsoport hazai tagjai szabadlábon védekeznek. A rendőrség számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény miatt indított nyomozást, a gyanúsítottak beismerő vallomást tettek. Az ORFK szóvivője szerint a fiatalok a weboldal blokkolását mindössze „jópofa heccnek” gondolták.

Polyák Gábor médiajogász, egyetemi docens szerint a gyanúsítottak esetében jogosulatlan belépés, esetleg adatmanipuláció és a számítógépes szabotázs vétségéről lehet szó. Előbbi büntetési tétele egy évig, a másodiké pedig két évig terjedő szabadságvesztés. „A csoport cselekményei nyilvánvalóan politikai véleménynyilvánításnak tekinthetők. Ez nem mentesíti az elkövetőket a jogkövetkezmények alól, de a bíró a szankció kiszabásánál, ahogyan az életkorukat, ezt is enyhítő körülményként veheti figyelembe” – mondta a szakértő.

Az Anonymous nemzetközi hackercsoport legnagyobb visszhangot kiváltó akciója idén az volt, hogy – igaz, alig egy percre – feltörték a New York-i tőzsde honlapját, de „nekimentek” Ukrajnának és olajipari óriáscégeknek is. A névtelen hackerek mozgalma tavaly nyári közleményében azt írta, senkit nem akarnak fenyegetni, egyszerűen csak szeretnék visszaadni az embereknek a hatalmat, amelyet egy demokráciában nem lett volna szabad elvenni tőlük.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!