Ingyenessé és kötelezővé tenné a Down- és Edwards-szindrómát kimutató szűrővizsgálatokat egy budapesti asszony. Sevcsik M. Anna mozgalmat indított azért, hogy minden kismama megfelelő információhoz juthasson a terhesség alatti szűrővizsgálatokról.

 
Ne kelljen fizetni a pontosabb vizsgálatért sem - Forrás: Profimedia

„Saját tapasztalom mutatta meg, hogy sok esetben sem az anyukák, sem az orvosok nincsenek kellően felkészülve. Abban szeretnék segíteni a terhes nőknek, hogy a genetikai vizsgálatok minél szélesebb körét megismerjék az érintettek.”

Anna az ötödik gyermekét várta, amikor a 12. heti genetikai ultrahang minden értéket rendben talált, ám a levett vérből kimutatták: 1 a 374-hez az esély, hogy a baba Edwards-szindrómás lesz. A kombinált szűrés, amely ultrahangból és vérvizsgálatból áll, nem OEP-finanszírozott, több tízezer forintba kerül. „Életem legnehezebb döntését hoztam meg, elengedtük a babát, de azonnal tudtam, hogy tennem kellett valamit azért, hogy mihamarabb derüljön ki, ha baj van egy magzattal.” Az utóbbi években terjedőben vannak olyan molekuláris biológiai (genetikai) módszerek, amelyek alkalmasak arra, hogy már a 10. hét körül vett anyai vérből – invazív beavatkozás nélkül – állítsanak fel diagnózist, de ezek támogatását még csak vizsgálják idehaza.

A kismamákat ma csak a kötelező vizsgálatokról tájékoztatják, a választható szűrésekről nem. Sok intézményben nem megfelelőek a gépek és kevés a szakember is.

„Kiemelt célunk, hogy a genetikai szűrések állami támogatást kapjanak” – mondja A babagenetika mozgalom hamarosan egyesületté válik, szórólapokat, plakátokat helyeznek majd el a rendelőkben, országszerte előadásokat, fórumokat tartanak. A kezdeményezéshez tucatnyi nőgyógyász és védőnő csatlakozott már, és aláírásgyűjtést is terveznek, hogy ingyenes legyen egy olyan szűrővizsgálat, amely a legpontosabb képet adja az esetleges genetikai betegségekről.

Egy rendelet három alkalommal ír elő ingyenes ultrahangvizsgálatot a terhesség során. „Az ultrahangos vizsgálatok a genetikai betegségek gyanúját 60-90 százalékos eséllyel szűrik ki, 100 százalékos vizsgálat nincsen, a szűrés eredménye nem diagnózis” – mondta lapunknak Tóth Zoltán, a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium elnöke, majd hozzátette: tárgyalások zajlanak az OEP-pel, hogy egyes kombinált szűréseket is támogassanak. A társadalombiztosítás által támogatott genetikai vizsgálatok alkalmasak az Edwards-szindróma diagnosztizálására is, állítja az OEP.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!