Egyre nő a nyomás a londoni rendőrségen, hogy fedje fel a Jonathan Rees újságíró vezette bűnszervezet titkait, amely – többek között – lehallgatta Kate Middletont, Vilmos herceg feleségét, Edward herceget, Tony Blair volt miniszterelnököt és a londoni rendőrfőkapitányokat.

Az újságíró az 1990-es évek közepétől 2006-ig Rupert Murdoch médiabirodalmának dolgozott, főként a News of the Worldnek, de a Daily Mirror bulvárlapcsoport több kiadványába is írt. Az évek alatt olyan kiterjedt hálózatot hozott létre, amelynek sikerült a jegybankelnökök számláiról pénzt leemelnie, betört a titkosszolgálat adatbázisába, lehallgatással és megvesztegetéssel információt szerzett a brit közélet szinte minden szereplőjéről. A férfi tárgyalása ezen a héten kezdődött, de a brit közvélemény egyre jobban sürgeti a rendőrséget, indítson belső vizsgálatot, mert legszerényebb becslések szerint is 45 tiszt dolgozott Reesnek.

Az újságíró még évekkel ezelőtt szabadkőművesnek állt, így – a The Guardian brit napilap értesülései szerint – könnyen kapcsolatba tudott lépni olyan „páholybeli” rendőrtisztekkel, akik szívesen kiadták neki a nyomozások eredményeit. Más tisztviselőket, mint a szintén perbe fogott Sid Fillery nyomozót, adó- és vámügyintézőket, banki alkalmazottakat megvesztegetéssel vett rá arra, hogy segítsenek neki. A kenőpénzeket úgy tudta előteremteni, hogy bankszámlákat töretett fel hackerekkel. A brit jegybank volt és jelenlegi elnökét, helyetteseiket és a monetáris tanács legalább hat tagját, sőt még Kent hercegét, Edwardot is megkárosította. A becslések szerint több tízezer fonthoz jutott ilyen módon az újságíró, pedig ügynöksége, a Southern Investigations csak a News of the World magazintól évi 150 ezer fontot kapott.

Akiket nem sikerült pénzzel rávenni az együttműködésre, azokat megzsarolta: egy rendőrtisztet például azzal, hogy lefényképeztette, mikor a férfi részegen, vécédeszkával a nyakában prostituáltakkal mulatott. Rees beépített embereken kívül tucatnyi hackert is alkalmazott.

Társaival rendkívüli leleményességgel szereztek információkat: a hagyományos lehallgatástól kezdve az e-mail fiókok és adatbázisok hackelésén át egészén a szokványos betörésekig és tolvajlásokig minden eszközt bevetettek. A királyi család már említett tagjain vagy politikuson kívül olyan hírességek után is kémkedtek, mint Mick Jagger, George Michael vagy Eric Clapton. De 2006 jú­liu­sában még egy brit hírszerző tisztnek is behatoltak az elektronikus levelezésébe, aki az IRA terrorszervezet egyik csoportjával, az Ideiglenes Ír Köztársasági Hadsereggel állt kapcsolatban.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!