A Kadhafi-ellenes felkelés 18. napján is folytatódtak a harcok Líbiában. Kadhafi támogatói egyre magabiztosabbak, miután sikerült bizonyos területeket visszaszerezni a lázadóktól – adta hírül a BBC. Rasz Lanuf olajkikötőt már elfoglalták a diktátor csapatai. A Tripolitól 50 kilométerre fekvő Zaviját két irányból is ostrom alá vették. A műveletben részt vett az elitkatonákból álló hírhedt Khamisz Brigád is, melyet Kadhafi egyik fia vezetett. Lapzártánkig nem érkezett hír arról, hogy sikerült-e bevenniük a várost.

 

A lázadók központját, Bengházit továbbra is bombázták. Legutóbb egy fegyver­raktárat ért találat, 28 ember halálát okozva – jelentette a SkyNews riportere. Egyre kevesebb menekült kel át a tuné­ziai határon. A hét elején tapasztalt napi 15 ezres tömeg péntekre mintegy 1800 főre csökkent – jelentette be az ENSZ menekültügyi főbiztosa. Mindazonáltal a nemzetközi önkénteseket aggodalommal tölti el, hogy az országban még legalább egymillió vendégmunkás maradt, akik nem tudnak útnak indulni.

Az elemzők egyelőre nem tudják megjósolni, hogy a líbiai felkelés milyen következményekkel járhat az arab világ számára. Az biztos, hogy az észak-afrikai országgal kiterjedt gazdasági kapcsolatokat ápoló Olaszország komoly dilemma előtt áll – írja a The New York Times. Ha a NATO és egyéb nemzetközi szervezetek nyomására az emberi jogok súlyos megsértése miatt Kadhafi ellen foglalnak állást, a befektetéseik veszhetnek oda, ellenkező esetben pedig elszigetelődhetnek a nemzetközi kapcsolataikban.

Jemenben továbbra is tízezrek követelik Szaleh elnök lemondását, de az ellenzékkel folytatott tárgyalások után sem hajlandó 2013 előtt távozni az államfő. Az egyetemeken fölfüggesztették a tanítást. Egyiptomban már meg is kezdődött az exbelügyminiszter, Habib el-Adli tárgyalása. Mubarak egykori szövetségese tagadta a korrupciós vádakat. A bíróság előtt összegyűlt tömeg halálbüntetés kiszabását követelte. A bahreini fővárosban is több tízezren tüntettek a szunnita vezetés ellen. Irakban is az utcákra vonultak az emberek, hogy korrupció és a munkanélküliség miatti elégedetlenségüket kifejezzék.

 

Mi van a Líbiában maradt magyarokkal?

Múlt héten Martonyi János külügyminiszter bejelentette: húsz-harminc magyar lehet még Líbiában. Vajon mi lett velük? A VH kérdéseire Pataki Eszter, a Külügyminisztérium sajtófőnöke és szóviője elmondta: mindegyikőjükkel tartja a kapcsolatot a nagykövetségünk. Egyelőre nem jelezték, hogy haza akarnak jönni. Ha valaki az ott maradt magyar állampolgárok közül meggondolná magát, abban tudnak segíteni, hogy más EU-tagállamok által indított charterjáratok egyikével elutazhassanak Líbiából. Kérdésünkre: nem veszélyezteti-e egy, a múlt hetihez hasonló magyar küldetés sikerét, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) nagydobra verte múltkori menekítési akcióját, Pataki Eszter annyit mondott: a TEK kommunikációja a Miniszterelnökséghez tartozik, de a líbiai hatóságok azóta sem tiltakoztak emiatt az ügy miatt.

(vgp) 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!