Majdnem börtön - segítség helyett

 
Illusztráció forrása: Profimedia

Tömegeket tart fogva évek óta jogsértő módon a magyar kormány a Helsinki Bizottság szerint. Ez bitang sok pénzbe kerül, és még többe fog, ha a menekültek kártérítési pereket indítanak. 

A benyújtott menekültkérelem elbírálásáig senki nem mozoghat szabadon Magyarország területén; a kabinet a bűnözőkhöz hasonló módon tervezi kezelni a menekülteket – ezt jelenti, hogy a kormány visszaállítja az idegenrendészeti őrizetet. A döntés hiába vet fel megannyi jogi (és etikai) kérdést, hiába összeegyeztethetetlen az uniós irányelvekkel, a kabinet a bejelentés óta hallgat az ügyben.

Nem vitás, az uniós és a magyar jog régóta lehetővé teszi a menedékkérők legfeljebb 6 hónapos (kisgyermekes családok esetén maximum 30 napos) fogva tartását, de – figyelmeztet a Helsinki Bizottság – csak nagyon indokolt esetben: például nemzetbiztonsági kockázat felmerülésekor.

Ez a „kényszerintézkedés” azonban nem terjeszthető ki a menedékkérők heterogén csoportjára, melynek legtöbb tagja rengeteget szenvedett, a túléléséért menekülő ember. Sem az uniós jog, sem az Európai Emberi Jogi Egyezmény, sem a magyar jogszabályok nem teszik lehetővé a menedékkérők tömeges, egyéni vizsgálat és indokolás nélküli fogva tartását.

Magyarország – az Európai Unióban szinte egyedülálló módon – így is évek óta tömegesen tartja fogva a menedékkérőket, mutat rá a Helsinki Bizottság. A menedékkérők idegenrendészeti őrizetét korábban a strasbourgi bíróság és az Európai Bizottság is jogellenesnek nyilvánította, ezért az Orbán-kormány 2013-ban – Európában elsőként – bevezette a menekültügyi őrizet speciális jogintézményét, ezt az amúgy is embertelen „vendéglátást” szigorítaná tovább a kormány.

Ráadásul nem látszik megoldhatónak az őrizetesek elzárása, hiszen számos menekülttábort felszámoltak az elmúlt hónapokban, a meglévők pedig alkalmatlanok a börtönszerű működésre, komoly beruházásokra lesz így szükség. A jogszerűtlen, felesleges és embertelen elzárás sokkal több pénzébe kerül a magyar adófizetőknek, mint a menekültek nyílt szállásokon történő elhelyezése. És itt nincs vége az értelmetlen „költekezésnek”.

Amennyiben minden menedékkérőt őrizetbe helyeznek, a Helsinki Bizottság ügyvédei valamennyi jogsértően őrizetbe vett menedékkérő ügyében a strasbourgi bírósághoz fordulnak, a perek nyomán pedig várhatóan sok millió forintot kell majd kifizetnie a magyar államnak a jogellenes fogva tartott menedékkérőknek.

„A kormány jobban teszi, ha inkább a nyílt befogadó állomások színvonalának emelésére és a már Magyarországon menedékre lelt emberek beilleszkedésére költi ezt a pénzt. Ez mind a menekülők, mind a magyar társadalom érdeke”, figyelmeztet a Helsinki Bizottság.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!