Ha nem is mind az 1,4 milliárd kínai állampolgár, de rengeteg használja a „We Jet” rendszert, amivel néhány gombnyomással lehet hitelt felvenni.

 
Illusztráció - Dale de la Rey, AFP

Beszerezzük az elengedhetetlen igazolásokat és egyéb dokumentumokat; elmegyünk bankunk hozzánk legközelebbi fiókjába és tépünk egy számot; kibekkeljük a sort az illetékes ügyintézőhöz; némi beszélgetés után aláírjuk a szerződést; ha ez első ülésre megoldható – így menedzselhető egy hitelügyintézés Magyarországon (ha minden jól megy), és ez idő- és pénzigényes aktus. Egy kínainak azonban esze ágában sem lenne ennyi időt elpazarolni, gyors megoldást akar – és nemcsak álmodozik róla, előveszi a mobilját.

Magyarországnak a rendszerváltáskor az volt a szerencséje, hogy korszerűtlen és hiányos volt a telefonhálózata, így átugrott néhány hírközlési lépcsőfokot, és egyből a mobiltelefóniában landolt. Kínában is hasonló „nagy ugrásra” került sor – egyebek mellett az informatikában is. Ha nem is mind az 1,4 milliárd állampolgár, de rengeteg használja az úgynevezett „We Jet” nevű kommunikációs rendszert, amelynek segítségével bankolhat is, és ha az okostelefon vagy egyéb eszköz érintőképernyőjén rákattint a megfelelő alkalmazásra, hitelt is vehet fel.

– Pillanatok alatt föltűnik a kijelzőjén három ajánlat, és van rá néhány perce, hogy eldöntse, melyiket választja. Ha valamelyiket megfelelőnek találja, azonnal a számláján landol a kért összeg – magyarázta Szántó András, az Equilor Befektetési Zrt. lakosságiüzletág-igazgatója. (Azt is érzékeltetve, ideje lenni kitörölni a magyar köztudatból azt az előítéletet, hogy ami kínai, az gagyi.)

A pénzügyi forrongás a hagyományos piacokat sem hagyja érintetlenül – a digitális, informatikai alapokra építő pénzintézetek hatékonysága jóval nagyobb a konzervatívabb bankokénál.

Három amerikai egyetemista például otthagyta az alma matert és 2011-ben alapított Stripe néven egy online bankot, amelynek nincsenek fiókjai, kizárólag online lehet igénybe venni a szolgáltatásokat.

Tavaly a 400 dolgozó személyenként 22 millió dollárt termelt, míg a 217 éve alapított IPM Chase bank 235 ezer dolgozója esetében csak 1 millió dollárt ér.

Természetesen nem csak a bankrendszer fejlődik gyorsvonati sebességgel. Becslések szerint az alig 10 éve piacra dobott okostelefonokból jelenleg 2,5 milliárdot használnak a világon. Ezekkel a készülékekkel együtt 2050–2060-ra várhatóan 50 milliárd eszköz kapcsolódik a világhálóra.
 

Ha nem is mind az 1,4 milliárd kínai állampolgár, de rengeteg használja a „We Jet” rendszert, amivel néhány gombnyomással lehet hitelt felvenni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!