Már nyomoznak Weinstein ellen - Óriási botránnyá dagadtak Harvey Weinstein szexuális zaklatási ügyei. A hollywoodi filmproducer ellen már a rendőrség nyomoz az Egyesült Államokban és Nagy- Britanniában is, miközben újabb és újabb áldozatok lépnek a nyilvánosság elé, és már nemi erőszakkal is vádolják.

 
Harvey Weinstein és Gwyneth Paltrow 1999-ben. Ezen a fotón szélesek a mosolyok, jónak tűnik a hangulat, de a színésznő most arról számolt be, hogy kővé dermedt a rémülettől, amikor a producer tapogatni kezdte szállodai szobájában.

A botrányt október 5-én robbantotta ki a New York Times, amikor részletesen beszámolt több nő nyomasztó élményeiről.

A sztárproducer rendszerint szállodai szobákba csábította fel a fiatal színésznőket, illetve női alkalmazottait, majd ott molesztálta őket. Általában azzal kecsegtette őket, hogy szexuális szolgáltatásokért cserébe egyengeti a filmes karrierjüket. Másokat, akik visszautasították a közeledését, soha többé nem foglalkoztatta produkcióiban. Weinstein még aznap bocsánatot kért viselkedéséért, ügyvédje perrel fenyegette meg a tekintélyes napilapot, de a szellemet már nem tudták visszaparancsolni a palackba.

Azóta újabb ismert színésznők szólaltak meg. Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Cara Delevingne, Lea Seydoux, Rosanna Arquette, Mira Sorvino és mások vallottak arról, hogyan zaklatta őket az amerikai filmipar egyik legsikeresebb irányítója. A történetek három évtizedet ölelnek fel. Négyen nemi erőszakkal is megvádolták, de ezt Weinstein tagadja. Rejtély, hogy miért csak most kerültek nyilvánosságra az esetek, mert mint kiderült, Hollywoodban senki sem hökkent meg igazán, nyílt titok volt az egész. Inkább az a megdöbbentő, a befolyásos producernek mindeddig sikerült megakadályoznia, hogy viselt dolgai napvilágra kerüljenek.

A leleplezések után szédítő gyorsasággal omlott össze a 65 éves Weinstein élete. Először saját cégének igazgatótanácsa rúgta ki, majd két nappal később elhagyta a felesége és két gyermekének anyja, Georgina Chapman angol divattervező.

A Brit Filmakadémia, a BAFTA felfüggesztette tagságát, az amerikai Oscar-testület pedig lapzártánk után, szombati válságtanácskozásán dönt a sorsáról.

Korábbi barátai is sorra elfordultak tőle. Hillary Clinton, akinek nagy összeggel támogatta az elnökválasztási kampányát, tűrhetetlennek nevezte a viselkedését.

Más demokrata párti politikusok jótékonysági célra ajánlják fel a tőle kapott adományokat. Felháborodottan reagált az Obama házaspár is – tinédzser lányuk, Malia egy ideig éppen Weinstein cégénél volt gyakornok. Még fivére és üzlettársa, Bob is beteg embernek, világbajnok hazudozónak nevezte. A producer nevét sietve levették több futó tévésorozatának stáblistájáról, könyvének nyomtatását leállították.

A New York-i rendőrség közölte, hogy egy 2004-es ügyben indított nyomozást Weinstein ellen, és várja az esetleges további áldozatok jelentkezését. Valószínűleg arról az esetről van szó, amikor irodájában orális szexre kényszerítette Lucia Stollert. A brit hatóságokhoz egy korábbi, még az 1980-as években történt bűncselekmény miatt érkezett a feljelentés.

Harvey Weinstein a filmipar történetének egyik legsikeresebb producere, emlékezetes filmek sokasága fűződik a nevéhez (lásd keretes írásunkat), valamint tévésorozatokat, musicaleket és színdarabokat készített. Az általa alapított Miramax stúdiót 80 millió dollárért adta el a Disneynek. Látványos bukása remény lehet arra, hogy megváltozik a filmipar hozzáállása, és ezentúl Hollywoodban sem tekintik bocsánatos bűnnek a szexuális zaklatást – és végképp nem a nemi erőszakot.


A PRODUCER SIKEREI
Ponyvaregény
A király beszéde
Szerelmes Shakespeare
Síró játék
Szex, hazugság, videó
Good Will Hunting
Füst
Az angol beteg
Kill Bill 1-2.
Kutyaszorítóban
Kölykök
Shop-stop 


„Egyáltalán nem vagyok meglepve, az ilyesmi járványos ebben a rendszerben. Nem hinném, hogy szexfüggőnek kellene neveznünk [Weinsteint]. Ragadozó – és ez különbség”
– Emma Thompson brit színésznő

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!