Az amerikai elnök felszólította Roy Moore szenátorjelöltet, hogy lépjen vissza, ha igazak azok a szexuális zaklatási vádak, amelyeket több nő fogalmazott meg ellene. A magát konzervatív kereszténynek valló politikus egyik állítólagos áldozata 14 éves volt.

 
Roy Moore lóháton. A keresztény politikust tini lányok zaklatásával vádolják

A 70 éves Moore Alabamában indul a választásokon az állam egyik szenátori helyéért. Kampányát korábban is botrányok kísérték, de a zaklatási vádak után már saját pártjának, a republikánusoknak is kínos lett. Négy nő beszélt arról a Washington Postnak, hogyan molesztálta őket évtizedekkel ezelőtt az akkori helyettes kerületi ügyész.

A legfiatalabb áldozat, Leigh Corfman csupán 14 éves volt 1979-ben, amikor állítása szerint Moore felvette a kocsijába, egy közeli erdőbe vitte, és ott rátámadt. Egy másik nő arról beszélt, hogy tini lányként a Mikulás segítőjeként dolgozott egy bevásárlóközpontban, amikor a férfi szemet vetett rá.

Az evangéliumi keresztény körökben népszerű, nős, négygyermekes Moore korábban kétszer is Alabama főbírája volt, de mindkétszer menesztették, mert szembeszegült a szövetségi törvényekkel. Először nem volt hajlandó eltávolítani a bíróságról a Tízparancsolat emlékművét, arra hivatkozva, hogy minden törvény Istentől ered. Másodszor tavalyelőtt nem vette tudomásul, hogy a Legfelsőbb Bíróság legalizálta az azonos neműek házasságát. Moore ugyanis bűnnek tartja a homoszexualitást, tagadja Darwin evolúciós elméletét, a 2001. szeptemberi terrortámadásokat pedig azzal magyarázta, hogy Isten haragja lesújtott a Földre. Újabban nagy rokonszenvvel nyilatkozott Putyin orosz elnökről.

A zaklatási vádakat tagadja, szerinte a liberális média „elkeseredett politikai támadást” indított ellene. Ám valószínűleg ellenfeleinél is nagyobb kárt okozott neki az egyik barátja, aki egy bibliai hasonlattal kelt a védelmére. Jim Zeigler, Alabama főszámvevője, korábban a Keresztény Szavazók Ligájának elnöke ugyanis azt találta mondani, hogy ha igazak volnának is a vádak, az csak sok hűhó semmiért. „Vegyük például Józsefet és Máriát. Mária tizenéves volt, József felnőtt ácsmester, mégis ők lettek Jézus szülei.”
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!