Óriási szenzációként söpört végig világszerte a hír: egy 215 méter hosszú, 45 méter széles, fehér színű építményt találtak a Marson. A felfedezést a Google Marsböngésző program használata közben tette David Martines kaliforniai amatőr csillagász, aki szerint az objektum egy űrállomás vagy biológiai bázis lehet.

Vagy földönkívüliek, vagy emberek készítették az építményt – legalábbis szerinte. Martines a világ legnépszerűbb videomegosztó portálján is közzétett egy felvételt felfedezéséről, amire eddig több mint egymillióan kattintottak rá. A NASA szakemberei nem hajlandóak nyilatkozni az ügyben. Annyi azonban kiderült, hogy az űrkutató központ laboratóriuma kivizsgálja az ügyet, de csak amiatt, hogy bebizonyítsa: a felvételen legfeljebb egy nagyobb jégtábla látszódhat.

David Martines meggyőződéssel állítja, hogy az általa Bio Station Alpha-nak elnevezett létesítményt intelligens életformák helyezték el a Marson. A tudományos többség szkeptikus: szerintük a videó csupán trükkfelvétel. A vitát eldöntő magyarázatra várni kell, mindenesetre a NASA lapzártánkig tartó hallgatása feltűnően beszédes.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!