Buzog a munkakedv Matolcsy György minisztériumában. A Széll Kálmán-terv 2.0 és a konver­gen­cia­program után itt az újabb csomag: A Nem­zetgazdasági Minisztérium egy tizennyolc oldalas, ugyanennyi törvényt módosító adó-salátatörvénytervezetet készített, amelyet nyilvánosságra is hozott a kormany.hu portálon.

 
Matolcsy

Az anyagban figyelemreméltó, hogy a tárca továbbra is ragaszkodik a 98 százalékos végkielégítés-adó eltörléséhez, noha a Fidesz szóvivője egy nappal a javaslat nyilvánosságra kerülése előtt még a végkielégítés-adó megtartásáról beszélt. Mindez ráadásul valami miatt igencsak sürgős a minisztériumnak: az NGM még a tavaszi ülésszakon elfogadtatná a jogszabályt.

A sietség azért is furcsa, mert ez az egyetlen olyan, a Széll-tervben levő intézkedés, amelyről már most törvényt akar hozni az NGM. Az összes többi adóemelésről, benne a telefonadóról, amely ráadásul a végkielégítés-adó év végi megszüntetésével szemben már idén júliustól élne, egy szó sincs a nyilvánosságra hozott törvénytervezetben.

Az adócsomag egyéb újdonságokat is tartalmaz, írta az origo.hu. Jól megbüntetetnék például azt a magánszemélyt, aki az átlagbér felett keres, de nem jelezte ezt munkaadójának. Aki­­nek évi 2,424 millió (havi 202 ezer) forintnál magasabb a bruttó bére, az a havi 202 ezer feletti rész után magasabb adót fizet. Év elején jelezni kell a cég felé, hogy a bruttó bér meg fogja-e haladni ezt a határt vagy sem. Ha meghaladja, akkor a cégnek ezt figyelembe véve kell havonta levonni a személyi jövedelemadót a dolgozótól és kell befizetni az adót az adóhatósághoz. Ha a dolgozó nem jelez, és ez kiderül, akkor utólag nemcsak az elmaradt adót fizetteti meg az állam, hanem a 2,424 millió feletti jövedelemhányad után még egy büntetőadónak beillő 12 százalékos elvonás is sújtja a magánszemélyt. Ha elfogadják az NGM adócsomagját, akkor ezentúl 12 százalékos büntetőadó nem lesz, hanem helyette már nemcsak a 2,424 millió forint felett, hanem már az első fillértől kezdve a 20,32 százalékos adóval sújtják a magánszemélyt.

Egy másik rész kimondaná, hogy a korhatár előtti nyugdíjasnak sem kell havi 6390 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetniük ahhoz, hogy ellássák őket az állami egészségügyben.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!