Theresa May lett az első kormányfő, akinek sikerült bejutnia a Fehér Házba, hogy tárgyaljon a múlt héten beiktatott, új amerikai elnökkel. A brit miniszterelnök azért sietett, mert biztosítani akarta a brit–amerikai „különleges kapcsolatot” és szüksége van az erős washingtoni támogatóra a közelgő Brexit-tárgyalások előtt.

 
Theresa May - Forrás: Profimedia


A brit kormányfőnek a két ország közötti hagyományosan szoros kapcsolat mellett az is segített „lekörözni” kollégáit, mert Donald Trump a Brexit kevés külföldi szurkolóinak egyike. Az új amerikai elnök szerint az Egyesült Királyság kiválása az Európai Unióból az első lépés az integráció teljes széthullása felé.

A Fehér Ház új lakója szerint Mayjel tárgyalni fricska Brüsszelnek, és üzenet a többi uniós tagállamnak: kizárólag kétoldalú keretben lesz lehetőségük előnyös megállapodások kicsikarására és kiváltságos kapcsolatok fenntartására az Egyesült Államokkal.

A világ két legnagyobb piaca közötti szabadkereskedelemnek már úgyis lőttek. Cecilia Malmström, az Európai Bizottság kereskedelmi biztosa a napokban egy brüsszeli konferencián elismerte, hogy teljesen megrekedtek a szabadkereskedelmi tárgyalások az EU és az USA között.

May számára most mindennél lényegesebb, hogy országa a sor elejére kerüljön Donald Trump fontossági listáján. A népszavazási kampányban Barack Obama még azzal riogatta a brit választókat, hogy a szigetország a „sor végén fog állni”, ha az unióból kiválva önálló kereskedelmi egyezményre törekszik az Egyesült Államokkal. Trump pedig már csak dacból is „elsőséget” és különleges elbánást ígér az Egyesült Királyságnak, amely EU-tagként egyelőre egyetlen harmadik országgal sem kezdhet tárgyalásokat a kereskedelemről.

HALMAI KATALIN (BRÜSSZEL)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!