Ukrán remények, hallgatag Moszkva. Putyin elnök most betartotta a Barrosónak adott szavát. - Meghökkentő csend fogadta orosz részről azt, hogy Ukrajna, Moldova és Grúzia aláírta a társulási szerződést és szabad kereskedelmi megállapodást az Európai Unióval.

 
Fotó: Alexander Khudoteply, AFP/Europress

November végén az ukrán válság éppen azért robbant ki, mert az akkori elnök, Viktor Janukovics elállt az aláírástól, miután Moszkva jelentős gazdasági segítséget ígért. Az orosz ügyek szakértője, Sz. Bíró Zoltán szerint most Putyin elnök betartotta a José Manuel Barrosónak, a Bizottság leköszönő elnökének adott szavát, és nem gördített akadályokat a szerződés megkötése elé, bár elfogadhatatlannak tartja azt. Egyelőre nem keltett különösebb visszhangot az aláírás Putyin rosszalló megjegyzésén túl, a jövőben Moszkva szinte biztosan talál módot arra, hogy „betartson” a nyugatos projektnek. „Nemcsak a katonai nyomásgyakorlásra gondolok, hanem a legkülönfélébb gazdasági szankciókra.

Büntetővámokkal Oroszország feltartóztathatja a grúz, moldáv vagy ukrán termékek bevitelét, mert a három ország az EU-t választotta a Moszkva irányította Vámunióval szemben” – mondta Sz. Bíró Zoltán a Vasárnapi Híreknek.

Mindez súlyos következményekkel járhat, hiszen például az ukrán exportnak továbbra is mintegy egyharmadát értékesítik a vámunió államaiban. „Ráadásul Kijev gázszámlatartozása és a gázár körüli viták továbbra is olyan fegyvert adnak Moszkva kezébe, amelyet bármikor bevethet Ukrajnával szemben.”

A gond pedig az, hogy a társulási szerződésből származó előnyöket csak hosszabb távon érzékelhetik majd az emberek.

„Tartós és jelentős külső politikai és pénzügyi támogatás nélkül képtelenség Ukrajnát – és a másik két posztszovjet államot – a Nyugat felé fordítani” – hangsúlyozta Sz. Bíró Zoltán. A társulási szerződés nem jelent ígéretet az EU-tagságra, mindössze vámcsökkentésről, pénzügyi támogatásról és vízumkönnyítésről szól, illetve arról, hogy a társult államok belső normaalkotásukat az európai elvárásokhoz igazítják. A siker azonban – kiváltképp Ukrajna esetében, ahol súlyosak és sokrétűek a gondok – továbbra is felettébb kétséges.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!