Súlyos emberi jogi kritikákat fogalmaz meg Magyarországról egy washingtoni jelentés. A konkrét példák sokaságát felsoroló külügyi dokumentumból hiányolta a kormány eredményeit a magyar illetékes, de ő sem említett egyet sem.

 
Romák tiltakoznak a Jobbik felvonulása ellen Miskolcon tavaly októberben (Lakos Gábor felvétele)

A roma népesség társadalmi megkülönböztetése és kirekesztése, valamint az erőszakos jobboldali szélsőségességek, amelyeknek erős antiszemita összetevője is volt – az Egyesült Államok külügyminisztériuma szerint ezek voltak Magyarország legsúlyosabb problémái 2012-ben. A pénteken közzétett éves emberi jogi országjelentés konkrét példák sokaságát sorolja fel. Az összegzés szerint a romákat sújtó diszkrimináció továbbra is jelentős mértékben korlátozza az érintettek hozzáférését az oktatáshoz, a foglalkoztatáshoz, az egészségügyhöz és a szociális szolgáltatásokhoz. Folytatódtak a jobboldali szélsőségesség megnyilvánulásai, beleértve félkatonai csoportok nyilvános kampányait, a romák és más kisebbségek megfélemlítését és az ellenük való gyűlöletkeltést. „A kormány alkotmányos reform végrehajtására használta fel kétharmados parlamenti többségét, ennek sebessége és mértéke olyan aggályokat keltett, hogy a fékek és ellensúlyok rendszere erodálódik” – fogalmaz a dokumentum, amely szerint a módosítások ellenére is fennmaradtak aggályok a bírói függetlenség, a vallási csoportokkal való egyenlő bánásmód és a média pluralizmusa esetében. Az egyéb emberi jogi problémák között a jelentés megemlít, hogy a rendőrség túlzott erőszakot alkalmazott gyanúsítottak, különösen a romák ellen. A szöveg megfogalmazása szerint problémát jelent a kormányzati korrupció, a nők és gyermekek elleni, a társadalom által elfogadott erőszak, valamint a vandalizmus.

Érdekes, hogy a romákat érintő komplex felzárkózási stratégia eredményeire nem reflektál a jelentés – reagált az MTI-nek a súlyos kritikákra az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára. Kovács Zoltán szerint „folyik egy átfogó munka, amelynek az eredményeit nem elismerni, vagy legalább nem reflektálni rá, egy ilyen jelentésben, legalábbis érdekes”. A politikus arra biztatott és kért mindenkit, hogy „kezdje el látni a jó gyakorlatokat is”. Pusztán a valóban jelen lévő problémák folytonos felemlegetése nem fogja a megoldás felé vinni a romák problémáit – jegyezte meg, emlékeztetve arra, hogy két éve, a magyar uniós elnökség idején emelték európai szintre a romák ügyét. Magyarország vette rá ennek keretében a tagállamokat, hogy készítsék el a romákra vonatkozó felzárkózási keretstratégiájukat. Ezeknek a stratégiáknak az eredményei, ezen belül a magyar stratégia eredményei a múlt évben kezdtek megjelenni, hiszen egy új közelítést alkalmaznak, amely abból indul ki, hogy nem lehet a romák ügyet egy-egy területen kezelni – mondta, de egyetlen konkrétumot sem említett. Nem igaz az az állítás, hogy pusztán emberi jogi problémáról lenne szó, miközben természetesen ez egy fontos eleme a romák társadalmi érvényesülésének és integrációjának. Alapvetően a munkahelyteremtésről, az oktatás, az egészségügy és a kultúra területéről van szó – jelentette ki.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!