A héten lehullott csapadék miatt 80 ezer hektárt borít belvíz. Csaknem valamennyi védelmi szakaszon készültséget rendelt el a Tiszántúli Környe­zetvédelmi és Vízügyi Igazga­tóság is, mivel egy nap alatt megduplázódott a vízzel borított földterületek – főleg vetések és szántók – nagysága.

 

Harmadfokú belvízvédelmi készültség van a Békés megyei Mu­ronyban. Itt jelenleg ötven ember dolgozik folyamatosan, hogy a nyolc veszélybe került lakóházat megmentsék. Csak Békés megyében 43 ezer hektárt borít belvíz.
A Körösök hegyvidéki vízgyűjtő területein ismét jelentős mennyiségű csapadék hullott, ezért tovább áradnak a folyók; a Fekete-Körösön szombat hajnalban másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

Árad a Fehér-Körös is, elsősorban a Fekete-Körös visszaduzzasztó hatása miatt, vízszintje azonban valószínűleg nem éri el az elsőfokú árvízvédelmi készültség elrendeléséhez szükséges magasságot. A Kettős-Körös Békésnél szombaton este rendelték el az elsőfokú riasztást.

A mellékfolyói áradása miatt emelkedik a Hármas-Körös vízszintje is. Gyománál hétfőn, Szarvasnál pedig kedden érheti el a vízoszlop magassága az elsőfokú készültségi szintet. A Berettyó áradása miatt elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a folyó teljes hosszában.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!