Anya&Apa rovatunkban, "Megkérdeztük" sorozatunkban ismert embereket kérdezünk gyermeknevelésről, családról.

 
Veiszer Alinda - Fotó: Hernád Géza

MEGKÉRDEZTÜK…
…Veiszer Alinda műsorvezetőt, a 3 éves Leila édesanyját

– Mennyire neveli burokban a kislányát?

– Egyáltalán nincs „megkímélve” a valóságtól. Azon túl, hogy nálunk rengeteg ember megfordul, visszük is őt magunkkal mindenfelé. Tudatosan mutatjuk meg neki a világot, amihez néha olyan szomorú dolgok is hozzátartoznak, mint a halál – nemrég vesztettük el a nagypapáimat –, vagy hogy vannak szegények, hajléktalanok, menekültek. A nyáron többször beszélgettünk arról is, miért kell adományt vinni a Nyugati térre a gyerekeknek. És az is teljesen természetes a számára, hogy rétest ad az utcán lakó bácsinak.

– Vagányabbnak tűnik, mint pár éve. Az anyaság hozhatott ilyen változást a természetében?

– Sokat változtam, de nem azt mondanám, hogy vagányabb lettem, sokkal inkább azt, hogy rugalmasabb. Ez muszáj ahhoz, hogy a megváltozott mindennapjaim ellenére önmagam maradjak. És kénytelen voltam egy csomó gátlásomat is legyőzni a kislányomért, például beszélgetek a játszótéren – bármilyen furcsa is, nehezen teremtek kapcsolatot ismeretlen emberekkel, csak úgy –, vagy fürdőruhára vetkőzöm a strandon, amit amúgy csak nagyon indokolt esetben tettem meg.

– Egy kulturális újságíró vajon hogyan választja ki az esti mesét?

– Nagyon erősen szelektálok mindenben: hova megyünk, mit csinálunk, mit olvasok neki. Nincs nehéz dolgom, mert a remek klasszikusok, mint Marék Veronika könyvei vagy a népmesék mellett szuper új dolgok vannak, nagy kedvencem Erwin Moser osztrák szerző, illetve Dániel András a kuflikkal. Fontos nálunk a „fejből mesélés” is, minden este két könyvből olvasott és három saját történet hangzik el – jó hosszú is az altatás. Van egy általunk kitalált figura, Csodaszem, akivel hasonló dolgok esnek meg, mint velünk, és így újraéljük, továbbgondoljuk a nap történéseit, az ő segítségével időnként megoldunk problémákat is.

– Elképzelhető, hogy egy nap a nagyközönség is elolvashatja Csodaszem történeteit?

– Biztos, hogy nem, ez túl személyes. Ha könyvvé is formálódnak ezek a történetek, egyetlen dedikált példány lesz belőle, Leiláé.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!