Megnőttek a kicsikék - „Ketyeg a terrarisztikai bomba” – így kommentálta lapunknak Both Zoltán vadállatbefogó, hogy újabb aligátorteknőst fogott – ezúttal a 3-as út mentén.

 
Az aligátorteknős tartása engedélyhez, szigorú szabályokhoz kötött, csak szakirányú végzettséggel rendelkező felnőtt tarthatja, különben büntethető, ahogyan a szabadon engedése is


A harapós teknősnek is nevezett agresszív állatból több tucat lehet még országszerte illegálisan.

„A partvisnyelet is elharapja, csatornafedél méretűvé is nőhet a gyors ragadozó, nem tanácsos egyedül befogni. Tartása engedélyhez, szigorú szabályokhoz kötött, csak szakirányú végzettséggel rendelkező felnőtt tarthatja, különben büntethető, ahogyan a szabadon engedése is” – magyarázza a szakértő. Aki az elmúlt két évben tíz ilyen állatot fogott be: a legutóbbit a 3-as út mentén, az egy 15 kilós, igen agresszív példány volt. Május elején egy hétvégén Piliscsabán, a földúton találtak egy 20 kilós, kocsikerék nagyságút, ami bele is harapott a hölgy ujjába, aki megpróbálta megetetni.

Az eddig befogott tíz állatból egy a fővárosi állatkertbe, a többi a veresegyházi medveotthonba került. Az USA-ban és a Kanadában őshonos aligátorteknősöket valószínűleg a ’90-es években vették meg az állatkereskedésekből.

Akkor még legálisan lehetett ott kapni az 5-6 centis példányokat, amelyek azóta megnőttek és agresszívvé váltak. A gondatlan, törvényszegő állattartók pedig egyszerűen kirakják őket – ezzel természetkárosítást követnek el és veszélyeztetik a járókelőket is – teszi hozzá Both Zoltán.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!