Mentik a menthetőt - Egy vitorlás sodródott homokpadra csütörtökön Balatonszemesnél. A négytagú budapesti család nem vette figyelembe a viharjelzést, pedig az utóbbi hetek legnagyobb vihara tombolt a tó körül. A vonyarcvashegyi strandról öt embert vittek a keszthelyi kórházba, ketten súlyosan, hárman könnyebben sérültek a Balatonba csapódó villámok miatt. Az idei szezonban eddig három fiatalember halt meg a hazai tavakban, egyikük nem tudott úszni, mégis mentőmellény nélkül kajakozott.

 
Illusztráció - Lakatos Péter, MTI

„Felelőtlenség, tájékozatlanság és sok esetben a nemtörődöm butaság okozza a tavakban bekövetkező tragédiákat” – mondta lapunknak Tar Mihály, a Vízimentők Országos Szakszolgálatának szóvivője. A szél okozza a legtöbb bajt, a hullámokkal együtt gyorsan elsodorja és a mély víz felé tolja ugyanis az embert, ami még a jól úszóknak is kihívást jelent. Tar Mihály felhívta a figyelmet arra, hogy a karúszó és az úszógumi nem mentőeszközök, csak a mentőmellény képes életet menteni.

A szabad és a fizetős strandokon jogszabály írja elő, hogy hány vízimentőnek kell dolgoznia, ez a strandot naponta látogatók számától függ. Mentéssel több cég is foglalkozik, a Vízimentők Országos Szakszolgálatánál egy műszakban 150 munkatárs dolgozik, a Balaton 58 strandján, mindegyiken van piros színű mentő katamarán is, valamint hét mentőhajó is készen áll a bevetésre. Ezenkívül kiabálással, síppal és hangosbemondóval figyelmeztetik a fürdőzőket viharjelzés esetén, illetve, ha túl mélyre merészkednek.

Minden strandolónak ismernie kell a viharjelzéseket: az elsőfokúnál csak a part közelében szabad fürdeni, a Balaton északi oldalán 100 méterre, a délin 500 méterre, a másodfokú jelzésnél, amikor gyorsan villog a fény, azonnal ki kell jönni a vízből.

Címkék: mentő, mentés, időjárás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!