Nem sikerült lekenyereznie a mentősöket Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek azzal, hogy bejelentette: januártól 10 százalék „extra” béremelést kapnak a mentők. (Így négy év alatt – 2016 és 2019 között – összesen 67 százalékkal emelik a fizetésüket.) Igaz, Balognak az „ígérést” is sikerült rendkívül ízléstelenül elővezetnie.

 
Balog miniszter a Mentők Napján - Fotó: Vörös Szilárd


A miniszter ugyanis az alulfizetett szakemberek körében egy fővárosi bisztróétteremben ünnepelte – reggelivel – a mentőszolgálat 60. születésnapját. „Először azt hittem, hogy a mentőszolgálat dolgozói minden reggel itt reggeliznek, de most kiderült, hogy ez egyszeri alkalom” – vezette fel Balog a nagy bejelentést, a vendéglátóhelyen, ahol egy leves 1200 forint, egy paprikás csirke pedig körülbelül 3 ezer. De a rossz viccnél a mentősöket sokkal jobban zavarja, hogy a 10 százalékos béremelés sehol nincs a kormány által már megtárgyalt életpályamodellben foglalt 60 százalékhoz képest, amit idén májusra ígértek.

Éppen ezért a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) és a Rendészeti és Közigazgatási dolgozók Szakszervezete tüntetést szervez május végére a Markó utcai székház elé.

A MOMSZ elnöke Kusper Zsolt a Népszavának nyilatkozva arra is felhívta a figyelmet: a kormány nem a mentődolgozóknak ad, amikor pénzt fektet az ágazatba, a mentőautókat is a lakosság kapja.

„Valamennyiünk érdeke, hogy baj esetén pihent, jól felkészült és megfizetett orvos ápoló érkezzen, és egyértelműen a kormányzat dolga, hogy ezeket a feltételeket a lakosságnak biztosítsa” – mondta.

A harmadik nagy, a mentőszolgálatnál működő szakszervezet egyelőre kivár, mert abban bíznak: a költségvetés vitája során még korrigálhat a kormány. A felháborodás hatására Rétvári Bence  parlamenti államtitkár közölte: a mentősök 2018 novemberéig megkapják az ígért, összesen 67 százalékot. Összehasonlításképpen: a BKV dolgozói átlagosan évi 15 százalékos emelésben egyeztek meg a fővárossal, a volánosok tavaly év végén összesen 45 százalékos bérfejlesztést harcoltak ki 2018-ig, az ápolók idén novemberben 12 százalékos, a következő két évben pedig 8-8 százalékos emelést kapnak. Ehhez képest nem tűnik rossznak a mentősöknek ígért bérfejlesztés, ők láthatóan mégsem bíznak a kormányban.

Alacsony fizetésük mellett ugyanis a körülményekkel is nagyon elégedetlenek, az csak az egyik probléma, hogy elhasználódott, régi ruhákban, és sokszor megfelelő eszközök hiányában kell dolgozniuk. Kiderült: új munkaruhát idén sem kapnak, az erre eredetileg szánt 1,9 milliárdból mára csupán 300 millió forint maradt, ami legfeljebb az úszó világbajnokságon dolgozók felszerelésére elég. Emellett az autók sem könnyítik meg a dolgukat. Mint azt a Vasárnapi Hírek januárban megírta, a jogszabályi előírás ellenére az Országos Mentőszolgálat 39 olyan mentőautója is tovább szolgálhatott év elején, amely már túllépte a „nyugdíjkorhatárt” vagyis a 13 évet. Az országosan szolgálatban lévő 748 autónak több mint a fele meglehetősen sokat, 600-700 ezer kilométert futott. Ezektől a tényezőktől nem függetlenül 2015-ben a sürgős eseteknek csak mintegy 68 százalékában ért ki a mentő 15 perc alatt, de 7 százalékának (45 ezer ember), több mint fél órát kellett várnia, mire megérkezett a segítség.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!