Keményen bírálta a megválasztott amerikai elnököt Meryl Streep. Hollywood nagyasszonya, aki életműdíjat vehetett át a Golden Globe-gálán. A világsztár nagy hatású beszédet mondott, amely gyorsan internetes szenzációvá vált. Trump szokása szerint a bírálója támadásával és tagadással válaszolt.

A világsajtó nyomán a hazai média is részletesen beszámolt arról, hogy - bár Meryl Streep nem említette Donald Trump nevét - nyilvánvalóan a megválasztott elnökről beszélt, amikor csak kezdett morfondírozni, hogy mi lenne, ha Hollywoodból száműznék a külföldieket, ha mindenkitől elkérnék a születési anyakönyvi kivonatát. (Trump évekig erősködött, hogy Barack Obama valójában nem Hawaiin, hanem külföldön született, s nem is legitim elnöke az Egyesült Államoknak, akkor sem hagyta abba, amikor közzétették a hiteles hawaii születési dokumentumot. A milliárdos választási programjának egy fő pontja volt az illegális bevándorlók kiutasítása.) „Ha mindenkit kirúgnának, nem lenne mást nézni, mint az amerikai futballt, s harcművészetet (Mixed Martial Arts), amely – nem is művészet” – jegyezte meg Streep. A színésznő elárulta, mi döbbentette meg legjobban. „Egy személy, aki országunk legmagasabb tisztségére pályázott, kigúnyolt egy mozgássérült riportert (Serge Kovaleskit, a Washington Post újságíróját – a szerk.), olyasvalakit, aki nem volt olyan kiváltságos, hatalmas, s esélye sem volt, hogy visszavágjon. Amikor ezt láttam, megszakadt a szívem” – mondta Streep, aki korábban sem riadt vissza attól, hogy őszintén megmondja a véleményét. „Ha a hatalmasok arra használják pozíciójukat, hogy másokat zaklassanak, valamennyien veszítünk” – tette hozzá. A világsztár a sajtó, a hollywoodi külföldi újságírók segítségét kérte. „Szükségünk van a médiára, s nekik is szükségük van ránk, hogy védelmezzük az igazságot” – mondta.

Streep beszédére Trump szokása szerint Twitteren reagált: Meryl Streepet „a legtúlértékeltebb” hollywoodi színésznőként említette, aki őt nem ismeri, s egyébként is Hillaryt kedveli. A New York Timesnak adott telefoninterjúban újfent tagadta, hogy gúnyt űzött volna a riporter fogyatékosságából. A milliárdos azt mondta, nem nézte a díjkiosztót, de egyáltalán nem volt meglepve, hogy „a liberális mozivilág” támadja.

A Washington Post ismét közzétette a felvételt, amely alapján bárki meggyőződhet arról, Meryl Streep, vagy Donald Trump látja jól, mi történt:

 További részletek, a Golden Globe-gálán kiosztott díjak, a díjazottak reakciói itt olvashatók a nepszava.hu oldalon.

Forrás: Washington Post, Népszava

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!