Újabb fronton indított támadást Oroszország ellen az EU: az Európai Bizottság eljárást kezdeményezett a Gazprom ellen, azzal a váddal, hogy az orosz gázipari óriásvállalat nyolc európai országban visszaélt piaci fölényével. A bizottság szerint a Gazprom Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában a gazdasági versenyt akadályozta a piac felosztásával és a határokon átnyúló szállítások tilalmával. Bulgáriában, Észtországban, Lettországban, Litvániában és Lengyelországban pedig méltánytalan árpolitikát folytatott. Ráadásul a Gazprom Bulgáriában és Lengyelországban kiemelkedően tisztességtelen volt: infrastrukturális beruházásokhoz kötötte az energiahordozó árát.

Az orosz cégnek három hónapja van arra, hogy válaszoljon a vádakra. Ha nem tudják bizonyítani,hogy tiszteletben tartották az európai versenyjogot, akár a bevételeik 10 százalékára rúgó, 3,8 milliárd dolláros bírságot is fizethetnek az EU-nak.

2011-ben Litvánia keresetet nyújtott be a Gazprom ellen, mert a cég drágábban adta az energiahordozót, miután a balti ország lazítani akart az orosz gázfüggésen. A bizottság versenyjogi ellenőrei még ugyanebben az évben látogatást tettek a közép-európai országok vezető energiacégeinél, majd egy évvel később átfogó vizsgálat alá vonták a Gazpromot. Ennek keretében összehasonlították az Oroszországból, Norvégiából, Algériából, Hollandiából és Dániából érkező gáz árát, illetve a nagy tőzsdék kurzusait.

Margrethe Vestager versenyjogi biztos az első „lövéseket” Washingtonból adta le, onnan nyitott frontot Putyin egyik legfontosabb eszköze ellen. A Politico brüsszeli hírlevél szerint a cég „államilag ellenőrzött stratégiai entitásként” jellemzi magát. Arra a kérdésre, hogy ez mit jelent, egyszerű a válasz: Hívja Putyint!

A biztos azonban azt hangsúlyozta, hogy az európai fogyasztók érdekeit nézik, és a Gazprom elleni fellépés nem kapcsolódik ahhoz a konfliktushoz, amely az ukrajnai háború miatt alakult ki az EU és Oroszország között. Ugyanakkor az elemzők hatalmas lépésnek tartják, hogy a bizottság az energiaügyekben is fel mert lépni Moszkva ellen, és biztosra veszik, a Kreml nem fogja a Gazprom elleni eljárást a gazdasági szankcióktól függetlenül kezelni, akkor sem, ha az óriásvállalat illetékesei egyelőre visszafogottak: csak annyit mondtak, hogy a törvényes kereteken belül lépnek majd fel. Az erősen orosz befolyású Russia Today hírcsatorna már nem volt ilyen visszafogott. Állítják, az EU szokásához híven „lábon lőtte magát”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!