Szóbeli egyezségre jutott Ukrajna és Oroszország a földgázszállításokban, uniós közvetítéssel. A háromoldalú tárgyalások után Günther Oettinger energiaügyi EU-biztos közölte, hogy Ukrajna a következő 6 hónapban legalább 5 milliárd köbméter földgázt kap Oroszországtól, ezer köbméterenként 385 dolláros áron. Ugyanakkor a Gazprom jóváhagyása nélkül nem mehetnek „reverz szállítások” Ukrajnába az Európai Unióból. Míg Ukrajna a meglévő gáztartozásából 2 milliárd dollárt törleszt október végéig és további 1,1 milliárd dollárt utal az év végéig – IMF-garanciával. A tárgyalásokat a jövő héten folytatják.

 
Balra Alekszej Miller Gazprom-vezér. Kap-e elég orosz földgázt Ukrajna? - Fotó: Odd Andersen, AFP

Szakértők szerint az orosz tárgyalási pozíciókat erősítő magatartást tanúsított a magyar kormány, amikor leállította az Ukrajnába irányuló magyar gázszállításokat. Hétfőn még Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával tárgyalt Budapesten a téli földgázellátásról Orbán Viktor miniszterelnök. Csütörtökön pedig a magyar FGSZ Földgázszállító bejelentette, hogy meghatározatlan ideig felfüggeszti a gázszállításokat Ukrajnának. Pénteken már arról szóltak a hírek, hogy Putyin elnök az európai tranzit leállításával fenyegetett, ha az orosz gázt továbbadják Ukrajnának az uniós tagországok. Magyarország, Szlovákia és Lengyelország szeptember elején kezdett gázt szállítani az ukránoknak, akik nyár közepe óta nem kapnak földgázt az oroszoktól. Brüsszel rosszallását fejezte ki, hogy Magyarország leállította a szállításokat. A New York Times külön is kitért arra, hogy az orosz–ukrán tárgyalások előestéjén a magyarok váratlanul leállították az Ukrajnába irányuló földgázszállításokat. A cikkíró ezt egyértelműen a Gazprom vezérigazgatójának budapesti látogatásával és Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélésével hozta összefüggésbe, s úgy véli: a magyarok orosz nyomásra zárták el a gázcsapot.

Politikai elemzők szerint rendkívül rossz politikai üzenete volt a magyar lépésnek, mert olyan látszatot kelt, mintha az Orbán-kormány Moszkva érdekeit szolgálná. A kijevi vezetés szorult helyzetbe került, mert közeleg a tél, s Oroszország hónapok óta nem szállít gázt Ukrajnának. Az 50 milliárd köbméteres ukrán fogyasztásból csak 20 milliárdot fedez a hazai kitermelés, s további 9-10 milliárd köbmétert vásároltak a közép-európai államokból. Ennek szállítását függesztette fel a magyar fél, miközben a tervek szerint félmilliárd köbméternyi tárolókapacitást biztosítunk az oroszoknak, hogy Ukrajnától nyugatra is legyen a Gazpromnak lerakata.

Nem érdemes külpolitikai hátteret keresni a Magyarországról Ukrajnába irányuló földgázszállítások leállításához – vélekedett Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató ügyvezetője. Szerinte a kormány most döbbent rá, hogy túl kockázatos az a játék, mellyel a választási évben a gáztárolók feltöltésének elhanyagolásával kozmetikázzák a költségvetést. Észre kell venni, hogy a szeptemberig betárolt 3,2 milliárd köbméter földgáz hasonlóan alacsony, mint a tavalyi mennyiség. Ugyanakkor messze – másfél-két milliárd köbméterrel – elmarad attól a feltöltöttségi szinttől, ami az őszi időszakban jellemző volt, amikor még az E.ON kezelte a hazai tárolókat. Márpedig éppen az ellátás biztonságára hivatkozott a kabinet, mikor számon kérték rajta, hogy miért költöttek súlyos százmilliárdokat a gáztározók államosítására. Igen ám, de amióta az MVM kezeli a tárolókat, akadozik a nyári feltöltés, mert annak árát a magyar államnak kellene megelőlegeznie, dollárban. Más szóval, a választások idején még nagyobb lett volna az államadósság, ha a korábbi évekhez hasonló ütemben vesszük a gázt.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!