Idén valamivel több mint 105 ezer diák jelentkezett a magyar felsőoktatási intézmények szeptemberben induló képzéseire – hozta nyilvánosságra az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Ez a szám nagyjából megegyezik a tavalyi év adataival és növekedést jelent a 2013-as mélyponthoz képest, amikor csupán 95 ezer fiatal adta be a jelentkezését valamelyik magyar egyetemre vagy főiskolára. (A felvételizők száma még mindig jócskán elmarad a 2011-es 140 ezerhez képest.) A diákok nagy része az állami ösztöndíjas helyekre menne, ezekre a képzésekre 91 595 felvételi kérelmet regisztráltak, az önköltséges képzéseket pedig kicsivel több mint 14 ezren választanák.

 
Forrás: Profimedia

A legnépszerűbb képzési terület a műszaki, amelyet a gazdaságtudományi és pedagógusképzés követ. A legnépszerűbb szak még mindig a kormány által kevéssé preferált gazdálkodás és menedzsment a felvételizők körében, de meglepő módon a második helyre az óvodapedagógus-képzés jött fel, a harmadik pedig a gépészmérnök szak.

Tovább árnyalja a képet, hogy egy friss kutatás tanulsága szerint a középiskolás diákok 20,8 százaléka inkább külföldön tanulna tovább, további 28 százalék pedig még nem döntött ebben a kérdésben. Az Engame Akadémia nem reprezentatív kutatásának egyik legmeglepőbb megállapítása, hogy a diákok 46,4 százaléka nem kapott semmiféle orientációs támogatást a továbbtanulásról szóló döntéséhez, 20 százalék „nem tudja”, ami tulajdonképpen felér egy nemmel.

A magyar egyetemeknek nem csak a legjobb diákok elszívása miatt okozhat gondot a jelenség. Előfordul, hogy a hazai intézményekben csak a szemeszter kezdetekor derül ki, a felvett diák nincs sehol, mert végül egy külföldi intézményt választott – ez pedig a nagy presztízsű egyetemek legnépszerűbb szakjain fordul elő a leggyakrabban.

A más országok egyetemein tanuló diákok száma körülbelül 10 ezerre tehető, de pontos adatot nem tudni, mivel az USA-ban például nincs központi nyilvántartás erről. A legnépszerűbb célország az Egyesült Királyság, ahová 2014-ben csaknem 500 magyar diákot vettek fel.

 

Egy friss felmérés szerint nincs diplomás túlképzés Magyarországon. A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) arra jutott: az elmúlt tíz évben a diplomások elhelyezkedési esélyei 20 százalékkal jobbak a végzettséggel nem rendelkezőknél. Ráadásul a felsőfokú végzettségűek kisebb valószínűséggel lesznek munkanélküliek, és a jövedelmi helyzetük is jobb minden foglalkozási csoportban, mint a diplomával nem rendelkezőké. A kormányzati kommunikáció előszeretettel beszél a „fölöslegesen sok diplomásról”, miközben a tények évek óta stabilan a GVI mostani eredményeit igazolják.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!