Hatalmas lelkierő kellett ahhoz, hogy a rekkenő szombati hőségben bárki kimerészkedjen az idei Budapest Pride-ra.

-">  <h1>-" title="

"Mi a Magyar Köztársaság állampolgárai vagyunk!"

-" src="/files/public/temp/vrFcdxeb_1_510x350.png" />
  <h1>Az ellentüntetők még sokáig hangoskodtak a téren</h1>-

"Mi a Magyar Köztársaság állampolgárai vagyunk!"

- – Kép 1/2

Pedig a fák alatt már jó volt a hangulat, az idei Meleg Méltóság Napját ugyanis a Városligetben kezdték meg mindazok, akik nyíltan vállalják másságukat, és azok is, akik csak szimpátiájukat akarták kifejezni a melegek, leszbikusok, biszexuálisok és transzneműek iránt. A pikniken igazi fesztiválhangulat uralkodott. Aztán elindultak a kamionok, utánuk pedig az emberáradat, és sokáig úgy tűnt, nem lesz probléma. A zenét csak néha szakította meg a figyelmeztetés: senki ne felejtsen el vizet inni.

Egy időre még Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövete is csatlakozott a felvonuláshoz. Rengeteg rendőrt vezényeltek ki, a környező utcákat pedig úgy zárták le, hogy gyakorlatilag egy macska se fért volna át a rácsok közt. Az Oktogonnál – ahol tavaly el kellett terelni a menetet – idén jelentősen kevesebb ellentüntető várakozott, és néhány trágárságnál nem is merészkedtek messzebbre. Ez viszont láthatóan nem viselte meg túlzottan az amúgy kiváló hangulatban bulizó menetelőket.

A villamosmegállóban a BKK nem kifejezetten szakszerűen terelte el az utazni vágyókat – amikor egyikük megkérdezte, miért nem jön szerelvény, egy kék inges férfi csupán annyit válaszolt: „Vonulnak a buzik!”, pedig mondhatta volna azt is: fenyegetnek a nácik… Ám végül mégsem ért el a jó hangulatú felvonulás a Kossuth térig, a Honvéd és Alkotmány utca sarkán rendőrsorfal állt keresztbe, és megállították a menetet. Ellentüntetők várták ugyanis a tömeget. A résztvevők a békés távozás mellett döntöttek – holott engedélyük volt arra, hogy a Parlament elé sétáljanak.

A Kossuth téren ezután patthelyzet alakult ki, bár a rendőrök többször jelezték, hogy feloszlatják a válogatott trágárságokat ordibáló ellentüntetők tömegét – akik közt feltűnt Zagyva György Gyula, a Jobbik országgyűlési képviselője is –, néhány embert pedig elő is állítottak (egyiküket egy horogkeresztes sál miatt), sokáig érdemleges fordulat nem következett be. Egy meleg felvonuló bevetette magát a nagyjából százfős kopasz ellentüntetők közé, akik leköpték, lebuzizták, elgáncsolták, majd meg is ütötték. A rendőrség ekkor közbelépett, a meleg férfit megütő ellentüntetőt kiemelték a tömegből, őt magát pedig kikísérték a helyszínről. A fekete ruhások az eredetileg a melegeknek szánt paradicsomokat inkább a rendőrök felé hajították, akik szájkosaras kutyákkal próbálták visszanyerni a teret. A nagy intézkedés közepette egy rendőr elejtette a könnygázspray-s palackját, amelyet egy férfi felkapott, és a hatóságra spriccelte tartalmát. Végül nem sokkal hét után – amikor a felvonuló melegek már rég hazafelé tartottak –, a rendőrségnek sikerült visszaszereznie a tér feletti uralmat, az ellentüntetők pedig elszivárogtak. Kivéve Zagyva György Gyulát, aki még egy ideig a rohamrendőrökkel szemben cigarettázott.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!