Ma derülnek ki az egyiptomi népszavazás előzetes eredményei. A Hoszni Mubarak utáni demokratikus váltás első lépésének tartott tegnapi referendumon az alkotmányt kiegészítő kilenc pontról szavazhattak az emberek.

A beszámolók szerint hosszú sorok kígyóztak a szavazófülkék előtt. Ha az igenek győznek, akkor már ebben az évben megtarthatják a parlamenti és elnökválasztásokat, viszont ha a nemek kerülnek túlsúlyba, akkor az ideiglenes katonai vezetés még hat hónapig irányíthatja az országot.

A majdani elnökválasztáson legesélyesebbnek tartott jelöltek, a Nobel-békedíjas Mohamed el-Baradei, aki a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség korábbi igazgatója, valamint Amr Mussza, az Arab Liga főtitkára a nem mellett kampányoltak. Állítják, az évtizedes elnyomás után idő kell ahhoz, hogy valóban demokratikus parlamenti pártok alakulhassanak. El-Baradeit fiatalok egy csoportja körülvette és megakadályozta abban, hogy leadja szavazatát – „Nem kellesz nekünk!” – ordították.

Az igen szavazatokat a korábban Mubarak vezette Nemzeti Demokrata Párt és a Muszlim Testvériség támogatta, ami az elemzők szerint mindkét esetben aggodalomra ad okot.

 

Szabadon engedték tíz év után Ajman al-Zavarít, az al-Kaida második emberének öccsét. Az iszlamista terrorakciókért elítélt Al-Zavíri egyike annak a 49 elítéltnek, akit az Egyiptomot irányító Fegyveres Erők Legfelsőbb Tanácsa kiengedett csütörtökön a börtönből. A terroristával együtt szabadult az al-Zovor testvérpár is, akik az Anvár Szadat elnök elleni merényletben vettek részt feltehetően. Mubarak elnök február 11-i távozása óta 1659 foglyot engedtek el, közülük 904-et vádoltak bűncselekménnyel, 755-en pedig politikai foglyok voltak – írta a The New York Times.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!