A forint az egyik legkevésbé sérülékeny fizetőeszköz a feltörekvő piaci devizák között, és a visegrádi négyek devizái a jövőben is felülteljesítők lehetnek – derül ki az ING elemzéséből, amely a hét eleji piaci esés hatásait járta körbe.

 
Elemzés a forintról, illusztráció - Fotó: Üveges Zsolt

Az ING elemzői négy makrogazdasági kockázat – a Fed kamatemelési ciklusának kezdete, az olajárak változása, a kínai gazdaság alakulása és a dollár–jüan árfolyammal való együttmozgás – alapján vizsgálta a feltörekvő piaci devizákat, és megállapította, hogy a török líra és a cseh korona mellett a magyar forint a legkevésbé sérülékeny ebben a csoportban. A szakértők szerint a jövőben a visegrádi négyek devizái felülteljesítők lehetnek, a nyersanyagtermelő fejlődő országok, különösen az ázsiai feltörekvő piaci fizetőeszközökkel szemben.

A feltörekvő piaci devizákkal kapcsolatban az elemzésben kifejtik: minél erősebb az adott ország kapcsolata az eurózónával, és minél kevésbé van kitéve a piaci kockázatoknak, annál biztonságosabb az adott ország fizetőeszköze. Az ING úgy véli, Lengyelország és Csehország kényelmesen beleillik ebbe a kategóriába, de Magyarország és Románia is közel van hozzá.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!