Ha hihetünk Semjén Zsoltnak, a szexuális zaklatásos ügyek mai súlya eltörpül azokhoz az állapotokhoz képest, amikre itt számítani lehet, ha a Soros zsebében levő Európai Bizottság megvalósítja a milliárdos tervét, és „kalifátusokat” hoz létre Európában. Szerencsére Brüsszel, a főgonosz fészke néha más célokra is költ némi pénzt.


Az Európai Bizottság RégióSztár Díjának egyik idei kitüntetettje az a spanyol projekt, amely a nemi alapú erőszak áldozatainak a megsegítését célozza.

Nemrég adták át Brüsszelben a Régiók és Városok Európai Hetének alkalmából az idei díjakat azoknak a projektgazdáknak, akik különösen leleményes módon használják fel az uniós felzárkóztatási, illetve társadalmi alap támogatási keretét az emberek életminőségének javítására. Az egyik ilyen díjazott az a projekt, amely a spanyolországi Murcia városában a nemi alapú erőszakcselekmények, a háztartáson belüli erőszak női áldozatainak nyújt támogatást az önálló személyiség épségét, biztonságát elősegítő egzisztenciateremtésben.

A program keretében a nemi erőszak ellen fellépő „beavatkozási központok” – lényegében konzultációs irodák – egész hálózatát működtetik a városban. Eddig közel 3500 nő kereste fel az ilyen központok valamelyikét, és a hálózat fellépése nyomán 2016-ban a murciai bíróságok 1761 esetben bocsátottak ki védelemről szóló végzést.

Tavalyi statisztikai adatok szerint a városban 30 százalék volt a női, 20 százalék a férfi munkanélküliségi arány. A projekt összeállítói – abból kiindulva, hogy összefüggés lehet a magas munkanélküliségi ráta és a háztartáson belüli erőszak elterjedése között – úgy döntöttek, hogy a központokhoz forduló nőknek nem csupán tanácsot adnak, hanem segítenek nekik a továbbképzésben, jobb munkahely megtalálásában is. Évente 223 nő képezheti így tovább magát, és a programban részt vevők több mint fele a projekt révén már talált is munkát.

A 2014 és 2020 közötti uniós pénzügyi ciklusban az unió 1 millió 204 ezer euróval támogatja az összesen 5 millió 610 ezer eurós projektet.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!