Százharmincezer mentális, szociális vagy egészségi problémákkal küszködő embert fogna közmunkára a kormány. Hogy ez megvalósítható-e, azt egy kísérleti közfoglalkoztatási programban teszteli a kormány, négy megyéből 300 halmozottan hátrányos helyzetű munkavállalót vonva be.

 
Közmunkások - Fotó: Németh András Péter

Az Orbán-kabinet azokat szeretné munkában látni, akik több mint 12 hónapja az álláskeresői nyilvántartásban szerepelnek, és nem közvetítették ki őket egyetlen munkahelyre sem, vagy kiközvetítésük rendszeresen sikertelen volt. Első körben „az állapotuknak megfelelő egyszerű, rövid időn belül elsajátítható, betanított munkafeladatokat” végezhetnek majd – írja a Belügyminisztérium közleményében. Persze, még a „rendes” közmunkásoknál is kevesebb pénzért. A speciális programban napi hat órában dolgozó közmunkás közfoglalkoztatási bére havi 41 556. Míg egy teljes munkaidőben dolgozó „rendes” közfoglalkoztatott havi mintegy 54 ezer forintot kap. A speciális közfoglalkoztatási program keretében ugyanakkor több egyéb támogatást kaphatnak a foglalkoztatottak: ilyen például a napi egyszeri meleg étkezés, illetve az utazási költségtérítés.

A kormány nem titkolja, ezerrel halad a teljes foglalkoztatottság felé. A lapunk által megkérdezett fogyatékosüggyel foglalkozó szakértők szerint a projekt – miközben az alapcél elfogadható, sőt akár üdvözlendő is lehet – több sebből vérzik. Egyfelől szinte kizárt, hogy a jelenlegi rendszerben, ahol a teljesen munkaképes közmunkások számára sem tudnak megfelelő mennyiségű és minőségű közmunkát adni, éppen a megváltozott munkaképességűeknek lesz elegendő feladat. A program ráadásul nem segíti a fogyatékkal élők nyílt munkaerő-piaci elhelyezkedését, inkább a jelenlegi helyzetet konzerválja.

Egy fogyatékosok elhelyezkedését segítő alapítvány vezetője pedig azt mondta, reméli, hogy a kísérleti program nem a nyílt munkaerőpiacra is alkalmas fogyatékosok közül válogat majd. Az övékéhez hasonló alapítványok ugyanis évek óta küzdenek azért, hogy a cégek a rehabilitációs járulék befizetése helyett inkább valódi munkakörökben alkalmazzanak fogyatékkal élőket.

490 ezer 
ember – ennyi a fogyatékkal élők száma Magyarországon. Közülük 81 ezernek van munkája.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!