Az európai uniós intézményekhez és kormányokhoz intézett nyílt levelet hetven európai értelmiségi, köztük Václav Havel, Göncz Árpád és Adam Michnik. A szabadságjogok számonkérhetőségét szorgalmazzák a magyar demokrácia védelmében.

A pénteki keltezésű levél aláírói úgy látják: megtörtént az, amit az Európai Unió hivatott megakadályozni. Azaz Magyarországon felszámolták a liberális demokráciát. A kormány ugyanis módszeresen leépíti a demokrácia fék- és ellensúlyrendszerét, eltörli az alkotmányos korlátokat, és a kormányzó párt uralma alá hajtja az összes hatalmi ágat, a független intézményeket és a sajtót.

Az aláírók felhívják az európai intézményeket, az európai kormányokat és „az Európa igazi egységét fontosnak tartó” politikai pártokat, hogy hozzanak létre világos, a tagállamokat a demokratikus normák betartására kötelező normarendszert. A levelet az egykori közép- és kelet-európai demokratikus ellenzékhez tartozó értelmiségiek írták alá. Többek között: Ara-Kovács Attila, Dalos György, Demszky Gábor, Göncz Árpád, Haraszti Miklós, Hodosán Róza, Kenedi János, Konrád György, Kőszeg Ferenc, Magyar Bálint, Pető Iván, Rajk László, Marianne Birthler német politikus, a volt keletnémet titkosszolgálat aktáit kezelő archívum igazgatója, Martin Bútora szlovák szociológus, író, Václav Havel cseh író, volt köztársasági elnök és Adam Michnik lengyel történész, újságíró. A támogatók között szerepel Timothy Garton Ash professzor.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!