Ember legyen a talpán, aki naprakészen tudja a magyar egészségügyben zajló változásokat. Bár az máig nem tudható, hol, pontosan milyen kórházi osztály maradhat, számos, az átalakításhoz szükséges jogszabály már megjelent. A nemzeti erőforrás miniszter február közepén rendelkezett arról, hogy csak magasabb szintű intézményekben lesznek elérhetők a drága, ritkábbnak számító beavatkozások, például az onkológiai kezelések, ám a rendelet ezek közé sorolta például a ritkának nehezen nevezhető gyermek fül-orr-gégészeti kezeléseket is.

A legújabb, február 29-i dátummal megjelent, összességében mintegy 3282 oldalt(!) kitevő miniszteri rendelkezések tanulmányozására azonban a hatálybalépésig mindösszesen 44 percük maradt a kórházvezetőknek. Pedig ebben a több mint háromezer oldalban rejlik a lényeg, hogy a járó- és a fekvőbeteg-ellátásban, valamint a daganatellenes terápiák esetében mit, hová kell kódolniuk ahhoz az orvosoknak, hogy később ki is fizesse az ellátás árát az egészségbiztosító.

Negyvennégy percnél többet, de az érdemi felkészüléshez szükséges időnél jóval kevesebbet, mindösszesen egy napot kapott új fenntartójától, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minő­ség- és Szervezetfejlesztési Intézet­től (GYEMSZI) korábbi szerződései digitalizálására és megküldésére az az 59 intézmény, amelyet már államosítottak. Falus Ferenc korábbi országos tiszti főorvos szerint mindez olyan zavart kelthet az ellátórendszerben, hogy már azt sem zárja ki, hogy mindez szándékosan történik: azért zárhatnak majd be osztályokat egyik hétről a másikra, mert az új szabályok alapján nem kaphatnak működési engedélyt. Kiderülhet például, hogy egy belgyógyászati osztálynak, amely eddig vese-, szív- és vérképzőszervi beteget is ellátott, már nincs mindenre jogosítványa. A volt országos tiszti főorvos szerint megeshet, hogy minderre csak akkor derül majd fény, ha az ellátás után az OEP közli, ezt már nem fizetik ki az intézménynek.

Rácz Jenő, a Magyar Kórház­szö­vetség elnöke nem lát sanda szándékot a változtatások mögött. Mint mondja, nem először fordul elő, hogy egy napjuk marad egy-egy intézkedés megvalósítására. Az intézmények szerinte ismerhetik az átalakítás menetrendjét. Hamarosan megjelennek az új minimumfeltételek is, ezt követően köti meg az új szerződéseket az egészségbiztosító. Biztosan lesz döntés, amit utólag felül kell vizsgálni, de Rácz szerint ma már nagyobb kockázatot jelentene az egészségügyben, ha minden maradna a régiben, mintha a változtatásokat utólag korrigálják.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!