„Nem látok más megoldást, mint hogy méltóságteljesen befejezzem az életemet, mielőtt még a szemétben kellene turkálnom a megélhetésemért” – írta búcsúlevelében az a 77 éves görög férfi, aki öngyilkos lett szerdán Athénban, a Szintagma téren. A férfit Dimitrisz Krisztulasznak hívták, gyógyszerész volt, a vállalkozását 1994-ben adta el.

A patikus az utolsó üzenetében azt is írta, hogy 35 évig fizette a nyugdíjjárulékot, de most a kormány teljesen ellehetetlenítette az életét. Éppen azért választotta a görög parlament előtti teret, mert az a politikával szembeni kritika szimbólumává vált. A füves területre, ahol végül főbe lőtte magát, azóta több tucat üzenetet és számtalan virágot vittek együttérzésük jeléül az em­­berek, és spontán tüntetés is kialakult.

Görögországban az aktív korú népesség 20,9 százalékának nincs állása, és a helyzet különösen súlyos a fiatalok körében: minden második 25 év alatti kiszorult a munkaerőpiacról. Egyötödük nem engedheti meg magának, hogy legalább kétnaponta húst egyen, és az UNICEF nemrég azt írta, a gyerekek nem kapnak elég ételt az iskolákban. Emellett negyedével nőtt a hajléktalanok száma az elmúlt három évben. Egyre többen gondolják azt, hogy nincs megoldás: 2009-hez képest 40 százalékkal nőtt az öngyilkosok száma.

A nyugdíjas patikust gyászoló tüntetésen a tömeg azt skandálta, hogy ez gyilkosság volt, amit a megszorító intézkedésekkel a kormány követett el. Egy egyetemista például arról panaszkodott a Time magazin riporterének, hogy a családjának egyáltalán nincs jövedelme. Egy másik tüntető, egy idős úr azt mesélte, azért vett fel kölcsönt, hogy a gyerekei­nek vásároljon belőle lakást. De miután a nyugdíját 40 százalékkal csökkentették, bement a bankba, és kérte, hogy a kölcsönét is felezzék meg, ahogy a görög állam adósságaival is tették a nemzetközi hitelezők. Nem meglepő, ha csalódottan távozott.

Sokan bíznak abban, hogy a helyzet javulni fog a május 6-i parlamenti választások után. De az a harag, amelyet az emberek a politikusok iránt éreznek, valószínűleg nem párolog el egyhamar, mert a recesszió még évekig eltarthat.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!