További adócsökkentésről, az E.ON visszavásárlásáról, a teljes felsőoktatási tandíj-kötelezettségről, valamint az egészségügy önfenntartóvá tételéről is beszélt szombaton Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint a magyar szellemi élet provinciális, és megerősítette: lesz előzetes választási regisztráció.

 
Orbán sok mindenről beszélt

A kőszegi Tranzit – Fesztivál a határon elnevezésű közéleti rendezvény másfél órás pódiumbeszélgetésén Orbán kijelentette: csak azt a gazdaságpolitikai irányt tartja lehetségesnek, amelyet kormánya választott. Kitart a mellett a gazdaságfilozófia mellett, hogy az szja-t, a társasági nyereségadót ameddig csak lehet, csökkenteni kell, továbbá a munkahelyvédelmi akciótervet és a közmunkatervet végig kell vin - ni, a gazdasági szabadságharcot pedig folytatni kell. A kormányfő beszámolt arról is, hogy eddig 700 milliárd forint értékű állampapír került magyar magánszemélyek tulajdonába. Ezt azért hangsúlyozta, mert fontosnak tartja, hogy a középosztály ne fogadja el az ország jövőjéről szóló narratívának azt a változatát, amelyben kizárólag a legnehezebb helyzetben lévőkről van szó, mert bár róluk kell a legtöbbet beszélni, de az ország nem csak belőlük áll.

Orbán szerint a kétharmadot – „mely áll, mint a cövek” – a kormány arra is felhasználta, hogy belpolitikai bizonytalanságra alapozva az unió nem tudta ráerőltetni a döntéseit Magyarországra azokban a kérdésekben, amelyekhez semmi köze, mint a nyugdíjrendszer átalakítása és a bankadó.

A vesztesre tervezett konfliktusokat szépen elbukjuk az unióban, a többit pedig megnyerjük – fogalmazott. A kétharmados többségét a kormány emellett olyan, a nemzetgazdasági szempontból fontos cégek visszaszerzésével összefüggő konfliktusokra is használta, mint hogy „visszavettük a MOL-részvényt az oroszoktól, a vízművek egy részét a franciáktól, a Rábát a malájoktól, a Fradit meg az angoloktól, és vissza fogjuk vásárolni pillanatokon belül az E.ON-t a németektől” – sorolta a kormányfő, hangsúlyozva ugyanakkor: nem szabad azt gondolni, hogy csak konfliktusai vannak az országnak, ugyanis szövetségesekkel is rendelkezik.

Beszélt arról is, hogy a magyaroknak érdemes felkészülni arra, hogy a nemzeti szuverenitás kérdése minden korábbinál élesebben fog felvetődni az unióban. Számításba kell venni, hogy a magyar szellemi élet nagyon provinciális, amit nem lenne szabad hagyni, igazi „népi konzultációra” lenne szükség ebben a kérdésben – tette hozzá. Anélkül, hogy állást foglalt volna a vitában, arra hívta fel a figyelmet, hogy a következő fél-egy évben meglátjuk: az eurózóna országai lesznek sikeresebbek, amelyek szuverenitásuk egy részéről lemondanak Brüsszel javára, vagy a pénzügyi unión kívül lévő tagállamok. Németország és Közép-Európa azonban felülkerekedik a bajokon. Magyarország pozícióját erősíti, hogy termelési központtá válik, nem pedig pénzügyi vagy szolgáltató centrum lesz, ahogy ezt az előző kormány szerette volna – közölte. A keleti nyitás politikájáról szólva kijelentette: „nem úttörők vagyunk, hanem idióták”, hiszen Nyugat-Európa már rég kiépítette gazdasági kapcsolatait a Kelettel.

A miniszterelnök hosszan beszélt a felsőoktatásról is, amely szerinte Európa legversenyképesebb rendszere lehet az átalakítás után. Ma a felsőoktatás rendszerében, a lényegi struktúrát tekintve, még minden rossz – jelentette ki. A felsőoktatásban – csakúgy, mint a népegészségügyben a beszedett pénzekből – egy önműködő pénzügyi rendszerre van szükség: az egyetemet, főiskolát végzett embereknek a saját befizetéseikből kell folyamatosan működésben tartaniuk a felsőoktatást – magyarázta a miniszterelnök, aki szerint bár az állami ösztöndíjakat nem tudják teljesen kiiktatni, a számukat minimálisra kell csökkenteni. A cél, hogy egy rendkívül kedvezményes, akár 30 év futamidejű, 1-2 százalékos kamatozású diákhitellel mindenki vállalni tudja saját tanulmányainak költségeit. Az új rendszer hatálybalépését Orbán sürgeti, de Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár inkább két lépésben szeretné bevezetni. Ezzel együtt két-három év alatt lehet eljutni a szerinte „erkölcsileg védhető” szisztémához.

A választás előtti előzetes regisztrációról szólva megismételte: mivel a Magyarországon élő kisebbségeknek, a határon túli magyaroknak, akik kettős állampolgárok lettek és a külföldön élő magyar állampolgároknak mindenképpen fel kell iratkozniuk, ezért az lenne a legegyszerűbb, ha átállítanák az egész rendszert a feliratkozásra. Ezt morálisan és alkotmányosan nemcsak vállalhatónak, hanem vállalandónak is tartja. Azoknak, akik valamilyen okból kimaradnak a regisztrációból, lenne lehetőségük utólagos feliratkozásra. „Meg kell változtatni a rendszert. Vannak ellenvélemények, lesz balhé, meg fognak támadni. Ki kell állni, és meg kell védeni az álláspontokat” – fogalmazott.

A szocialistákat következetesen kommunistázó Orbán szerint a baloldal nem képes beilleszteni társadalomfilozófiájába a közösségi igényt, létformát. Ezt persze nem mindig mondják ki egyenesen, mert „a kommunisták ravaszak”, s a tönkretételben utolérhetetlenek – mondta. Szerinte az egész európai baloldalra jellemző, hogy az egyénen túli társulásokkal képtelen bármit is kezdeni. A belpolitikai kérdések kapcsán a kormányfő leszögezte: Magyarországon óriási társadalmi fölényben van a jobboldal. „Igaz, nem lehet mindig győzni, ami most egyszerkétszer még rendben van” – jegyezte meg a hallgatóság nagy tetszésére. Hozzátette: egy későbbi választási vereség sem tudja megsemmisíteni mostani munkájuk eredményeit. Az úgy meg van építve, hogy nem fog összedőlni – jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor nem jelölt meg forrást az E.ON visszavásárlásához. Összehasonlításképpen: a MOL-t tavaly nagyságrendileg 550 milliárd forintért vásároltuk vissza az oroszoktól, mintegy 40 százalékkal drágábban, mint amennyiért eladtuk a 21 százalékos részvénycsomagot. Az ország teljes gázellátásáért felelős E.ON visszavásárlása az elsődleges becslések szerint mintegy 1500 milliárd forintba kerülne, miközben valójában a kormány tartozik a német óriáscégnek az eddig végrehajtott beruházások miatt. A Rábát tavaly már megkísérelte visszavásárolni az állam.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!