<h1>Andy Vajna - Fotó: Kallos Bea, MTI</h1>-
  <h1>Orbánék már a monitoron vannak - illusztráció</h1>-

Andy Vajna - Fotó: Kallos Bea, MTI

- – Kép 1/2

888.hu = erő – ezzel a vezércikkel (teljes terjedelmében közöltük) robbant be a médiavalóságba Habony Árpád új online érdekeltsége (értsd: hírportál). És tény: ebbe az egy politikai képletbe a főszerkesztő (a Századvég stratégiai igazgatója) belesűrítette a lényeget, miszerint izomból lenyomják a társadalom torkán a kormány médiavalóságát. A 40 év alattiakat megcélzó, most startoló online portált ugyanis két héttel megelőzte egy nyomtatott lap, a Magyar Idők. Utóbbi persze könnyebb lesz nyereségessé tenni, hiszen csak elég „közületi megrendelésre” van szükség, és máris a költségvetés tartja el. Ugyanis a Fidesz-világban – legalábbis kormányon – nincs olyan, hogy valaki a saját pénzéből finanszírozzon, nem lesz ez másképp az egész pályás médialetámadáshoz szükséges televízióval sem.

A végrehajtó ember ezúttal Andy Vajna lesz, akinek off-shore hátterű cége most készül hitelt felvenni, hogy megvásárolhassa a vastagon veszteséges TV2-t. A csatorna árát piaci pletykák néhány milliárd forintra becsülik. Ha azonban rákerült a pecsét a vételi szerződésre, Vajnának nem kell érdemben saját pénzét költenie a működtetésre. Épp most alakul ugyanis egy kormányrendelet, aminek értelmében a kábeltársaságok nem terjeszthetik ingyen a nagy nézettséggel futó kereskedelmi csatornákat, többek között a TV2-t. A „kertévék” után fizetendő tarifából pedig akár évi 5 milliárd forintot is kasszírozhat a Vajna-féle csatorna. A szolgáltatók a megemelt költséget valószínűleg az ügyfelekre hárítják, azaz ha úgy tetszik, Vajna „közpénzből” lesz nyereséges.

Ám a hatalmat vélhetően jobban érdekli, hogy a nyáron Vajna rádiós műsorszolgáltatásra is létrehozott egy céget. Ha adója elindul, akkor gyakorlatilag minden „elérési csatorna” adott ahhoz, hogy Orbán valósága sikeresen tarthasson ellent Simicska Lajos médiabirodalmának, illetve a kitartóan ellenzékinek számító RTL Klubnak.

A Médiatanács egyre-másra bírságolja a Simicska-médiabirodalom rádióadóit. Ha – szélsőséges esetben – elveszik a Class FM-et és a Lánchíd Rádió frekvenciáját, akkor a két országos adó hullámsávján Vajna rádiója beszélhet.

 

"Távlatilag ez „vagy-vagy”
kérdés. Vagy ők, vagy mi."
888.hu a menekültválságról

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!