Míg a világ – vagy legalábbis a magyar közvélemény – Vlagyimir Putyin budapesti látogatásával volt elfoglalva, az orosz elnök „erős embere” is fontos külföldi látogatást tett február második felében. Talán még Putyinénál is rejtélyesebbet.

 
Alexander Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója

A washingtoni látogató az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója, Alexander Bortnyikov volt. Az utazás különös báját az adta, hogy a Putyin egyik legfontosabb bizalmasának tartott Bortnyikov titkosszolgálati főnök a szankciók nyomán az EU és Kanada területére nem léphet be, az Egyesült Államokba viszont utazhat. Igaz, hét éve tartó megbízatása alatt ez volt az első alkalom, hogy az orosz kémfőnök Washingtonban tiszteletét tette.

A hivatalos verzió szerint Bortnyikovot a Fehér Ház hívta meg egy terrorizmusellenes konferenciára, amelynek fő témája az Iszlám Állam feltartóztatása volt. A szélsőséges iszlamizmus elleni harc frontján rendkívül jól sikerült az együttműködés: Bortnyikov kijelentette, hogy az USA-nak és Oroszországnak össze kell fognia, és azt is felvetette, hogy az érintett titkosszolgálatok információt cserélhetnek.

Hogy voltak-e más találkozói is, arról semmi információ nem szivárgott ki, de az amerikai Stratfor stratégiai kutatóintézet szakértője meg lenne lepve, ha az orosz vendég és vendéglátói nem használták volna ki az alkalmat, hiszen Bortnyikov a kelet-ukrajnai tűzszünet legkritikusabb pillanataiban volt Washingtonban, amikor szóba kerültek az esetleges amerikai fegyverszállítások Kijevnek. Az FSZB vezetője Putyin feltétlen bizalmát élvezi, pozíciójából adódóan pedig jól ismeri az ukrán helyzetet, a térségbeli amerikai mozgást.

Innen pedig már nem nehéz levonni a következtetést – állítja a Stratfor, hogy Bortnyikovot azért hívták meg az amerikaiak, mert befolyással lehet az orosz államfőre az ukrán kérdésben. Viszont itt már megáll a tudomány: hogy miben egyeztek meg, azt csak találgathatjuk.

Címkék: USA, Oroszország

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!