Oroszország korlátoz. - Beszállítási tilalmat rendelt el Oroszország a teljes magyar húsiparra. Állat-egészségügyi okokra hivatkozik az a rendelet, amelyet a Roszszelhoznadzor, az orosz élelmiszer-ipari és mezőgazdasági termékek állami felügyelete adott ki, és amely letiltotta a magyar húsexport fogadását teljes Oroszország és az orosz vámunió területén.

Egy február második felében végzett vizsgálat eredményeire hivatkozva tehát május 14-től életbe lép a húsimport korlátozása 14 magyarországi céggel szemben. A listán olyanok szerepelnek, mint például a Hungerit Baromfifeldolgozó Zrt., a Hungary Meat Kft., a Pápai Hús, a Pick szalámigyár több üzeme, az Alföldi-Hús Zrt. és az Ász-Kolbász Kft.

Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára a hírre reagálva hangsúlyozta: átmeneti intézkedésről van szó, ha a jelzett hiányosságokat pótolják, a hibákat kijavítják az üzemek, a magyar partner ezt auditálja, akkor ismét visszaengedik őket a piacra. Ez körülbelül 1-1,5 hónapot vehet igénybe, a magyar auditot pedig ő személyesen, mint országos főállatorvos fogja igazolni az orosz fél számára, ezt követően az érintett cégek ismét szállíthatnak az orosz piacra.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!