Őszi szünet gyerekekkel - Élmények, programok, családi időtöltés kint és bent - néhány ötlet az őszi iskolai szünetre.

KINT
Magyarország kisvasút-nagyhatalom, 22 pályán közlekedik ez a különleges jármű, van, ahol már 132 éve. Olyan helyeken visz a vonatok útja – erdők mélyén, szurdokokban –, ahol más közlekedési eszköz nem jár, a megállókból különleges túraútvonalak indulnak. A kisvasutak egész évben várják a családokat, minden évszak vonzó egy hangulatos szerelvény ablakából, de mégis csak az ősz a kirándulások ideje. Bár a szünet bármelyik napja alkalmas lehet egy kis vonatozásra (azért érdemes megnézni a menetrendeket, mert van, amelyik csak hétvégén közlekedik), az alábbi napokon biztos akad izgalom:

A Királyréti Erdei Vasút hajtányversenyt rendez a Takarékossági Világnap alkalmából október 31- én.
A pálya körül az élővilághoz kötődő kérdéseket helyeznek el a szervezők, amelyeket a hajtánnyal kell begyűjteni. A végállomáson forró tea és tábortűz várja a résztvevőket. A versenyre bárki jelentkezhet, a nevezőknek a máskor is szükséges hajtányjegyet szükséges csupán megváltaniuk (300 Ft/fő/kör).
Jelentkezési határidő október 29. A verseny teljes körű kiírása és bővebb információk: www.hajtanypalya.hu.

Halloween alkalmából ugyanitt több alkalommal közlekednek a Szellemkisvasút járatai, a szerelvények mozgó nézőtérré változva vezetnek végig egy zenés-táncos-rémes, de szórakoztató, hús-vér szereplőkkel teli, izgalmas kalandon. A vonatok októberben az alábbi időpontban indulnak Kismarosról: október 29. 18:00, október 31. 18:00, november 8. 18:00

Különleges járat Mesztegnyőn is október 31-én 17 órakor. A kakpusztai végállomáson forró tea és tábortűz várja a résztvevőket. További program séta a kakpusztai temetőbe, ahol közös gyertyagyújtással emlékeznek az eltűnt településre és egykori lakóira. Jelentkezési határidő október 29.

KINT ÉS BENT

Többtucatnyi kaland- és élménypark várja országszerte a gyerekeket, nehéz közülük választani. Mi olyanokat ajánlunk, amelyek rossz idő esetén is látogathatók, és amelyekben az élővilág és a hagyományok megismertetésére helyezik a hangsúlyt.

Élménybirtok, Bikal
A Dombóvárhoz közeli helyszínen megelevenednek egy középkori település mindennapjai. Az őszi szünetben több alkalommal is különleges programok várják a családokat: lesz fegyverbemutató, lovagjáték és boszorkányok is érkeznek

Seholsziget Élménypark, Nőtincs
„Egy patak, mellette erdővel borított domboldal, a kettő között a mi kis parkunk…” Váctól nem messze a természetben, háztájiakkal ismerkedhetnek a gyerekek. A családok ma még elcsíphetik a Gesztenyefesztivál utolsó napját.

Katica Tanya
Kaposvár közelében működő gazdaságba tekinthetnek be a gyerekek, ahol megismerhetik a háziállatokat és segíthetnek a gondozásukban (pl. tehenet fejhetnek), de a többtucatnyi kül- és beltéri játszóalkalmatosság (pl. csúszdapark, óriáslabirintus) is felejthetetlen élményeket nyújthat számukra. Az őszi szünet minden napján számtalan program várja a családokat.

KINT: Gesztenyézés
Ennek az időszaknak elmaradhatatlan kelléke a gesztenye. Vad változata a kézműves foglalkozások remek alapanyaga, szelíden pedig igazi őszi csemege – amivel azonban sokaknak meggyűlik a baja. Pár tipp az elkészítéséhez:
Az éles késsel kereszt alakban bevagdosott gesztenyét megsüthetjük lábasban: a lényeg, hogy egy rétegben legyenek az edényben, amit fedjünk le, pár percenként pedig rázzuk meg, mert hamar megégnek az oldalak. Tíz perc alatt kész is a finomság: akkor tökéletes, ha szétnyílik a héja. Nem baj, ha egy kicsit megfeketedik. A sütőben elkészített gesztenyét áztassuk pár órára langyos vízbe, vagy öntsünk alá kis vizet. A 200 fokon előmelegített sütőben 30-40 percig süssük, időnként rázzuk meg.

BENT
Rég elmúltak azok az idők, amikor a gyerekeket úgy kellett bekönyörögni a poros vitrinek közé. Se szeri, se száma az interaktív ifjúsági kiállításoknak és kísérőrendezvényeiknek a Csokoládémúzeumtól a Mesemúzeumig.

A Marcali Múzeum kínálja talán a legkedvesebb múzeumi programot a szünetben: október 29-én, szerdán 14 órától gyermekeket és nagymamákat, nagypapákat invitálnak a múzeumba a „Hozd el a nagyit is!” címet viselő programra. A mesélős-játékos délutánban a nagyik gyermekkori történetei mellett, régi korok gyermekjátékaival, szórakozási lehetőségeivel is megismerkedhetnek vendégeink. A részvétel regisztrációhoz kötött.

A Mezőgazdasági Múzeum Varázserdő interaktív kiállítását, az egyik legizgalmasabb múzeumi gyerekprogramot már csak a héten tekinthetik meg. A látogatók egy óriásgombákkal teli rengetegben találják magukat, ahol a Százalakú Varázsló nyomába eredve mesebeli kaland részesei lehetnek. A bátor jelentkezőknek a siker érdekében minden tudásukat latba kell vetniük! A feladványok megfejtéséhez szükségük lesz némi fortélyra, jó orra, éles szemre és biztos fülre. Ha mindez megvan, kell még mellé sok-sok lelemény, kitartás és vaslogika, hogy nyakon csíphessék a varázslót. Ám ha ez sikerül, a jutalom sem marad el.

TÖKÉLY A SÖTÉTBEN
Akinek van némi sütnivalója, október végén tököt is szerez hozzá. Mindenszentek előestéjén, azaz, ahogy skót kiejtése alapján elterjedt: halloweenkor ott kell vigyorognia minden asztalon, ablakban vagy kertben a pislákoló lélekmentő-lidércűző Lámpás Jacknek.
A mókás lakásdísszé váló egykori, akkor még taplórépából, céklából készülő kelta ünnepi kellék faragása jó móka a gyerekekkel, nem kell más hozzá, mint egy éles kis- és egy nagykés, egy erős nagykanál, ízlés szerint: gyertya, mécses vagy lámpás – no és persze a természet adta, de főleg piacon kapható sütőtök. Bár könnyen fölismerhető ez a 4-7 kg-os Amerikából származó narancssárga gömböc, azért nem árt tudni, hogy óriástöknek és úritöknek is nevezik idehaza, a felvágós klasszikus műveltséggel bírók pedig Cucurbita pepóként utalnak rá.

Minél narancsosabb a színe, annál jobb, érettebb; vásárláskor ügyeljünk rá, hogy szára és felülete is ép legyen! Ahogyan arra is, hogy mivel október 31-én tesszük közszemlére, és kb. két hétig bírja a feldolgozás után rohadás és penészedés nélkül, sokkal előbb ne vegyük meg.
Egyéni döntés kérdése, hogy a töklámpás kalapját metsszük-e le vagy az alját, melyre aztán buraként kerül rá a kivájt és -faragott csonka gömb, a lényeg, hogy a legegyszerűbb figura – vigyorgó/vicsorgó arc – szemét-száját és orrát a megtisztított tök felületére előre rárajzoljuk, és a kanállal való héjáig ható kibelezés után a késsel kivágjuk. Érdemes a belet megtartani és felhasználni, akár sütőtökpüré, -krémleves, -kenyér, -torta vagy -turmix előállítása céljából – a sütőtök ugyanis nem csak egészséges, hanem finom is. Miután betettük a gyertyát, állítsuk vissza a tök burkának egységét, majd látvány szempontjából a lakás vagy veranda hangsúlyos pontjára pozicionáljuk Tökfej haverunkat!
Ne tököljünk sokat, nem bírván kreativitásunkkal mindjárt ezután fogjunk bele egy újabb sárga zöldségbe, művészi tökélyre fejleszthető farigcsálásba!

Ne légy töketlen!
Jótékonysági akcióval karöltve rendezték meg múlt szombaton a Hősök terén a már hagyományos Budapesti Töklámpás Fesztivált. A világító, faragott zöldségekkel érkezők tartós élelmiszert is hoztak magukkal, felajánlva a Gyermekétkeztetési Alapítványnak, ami a rászoruló, éhező gyermekekhez juttatja el a konzerveket.

Címkék: életmód

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!