Jó helyre került olvasóink pénze: a Vasárnapi Hírek öt, a vörösiszap-katasztrófában otthonát vesztett családnak ad támogatást a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat közreműködésével ahhoz, hogy újra fedél legyen a fejük felett. Most két családot mutatunk be.

 Meitzinger Ervin és felesége, Anita három gyermeket nevelnek: Máté 8, Kitty 2 éves, Dávid két és fél hónapos – neki köszönhetik az életüket. A két éve vett, mostanra felújított kolontári ház a patakhídon túl az elsők közt volt, amelyet elöntött az iszap, de ők Veszprémben voltak, születés utáni kontrollvizsgálaton, így „csak” a házukat vesztették el. Ervin 34 éve, születése óta itt él, s el sem akar menni. A családi házat 9 millió 600 ezerre értékelték, s állítólag májusra készen lesz új otthonuk a kolontári dombtetőn. Jelenleg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat bérel nekik egy kis lakást Ajkán. Ervin minden szabad idejét a kis faluközösségnek áldozza: tegnap a Németországból érkezett segélyadományok ra ko dásában vett részt.

Orsós Ferenc szakmunkásnak és népes családjának – Évi, a felesége öt gyermeket szült, de velük élnek rokonaik is, náluk négy gyerek van – 14 millió forintra értékelték devecseri 208 négyzetméteres családi házát, amit el kell bontani. Pedig a 18 méteres terasz a kerti bútorokkal a nyárra lett kész. A gyerekek mind óvodába, iskolába járnak, csak Éva és kis Máté voltak otthon. Megmenekültek, traktor jött értük az iszapárba, az ablakpárkányhoz, ahol kapaszkodtak. Most tizenketten laknak egy másfél szobás, régi fagerendás házban, amit a máltaiak 35 ezer forintért bérelnek nekik. Mindenük odaveszett. Sok adományt kaptak, amit meg is becsülnek, de nincs egy szekrény, ahová a ruháikat rakják, vagy egy kis íróasztal, ahol a gyerekek a leckéjüket írnák. A 39 éves férfit munkahelyi balesetként érintette a lúgos iszapár: kívülről már alig látszanak a sebek, de a fájdalom belül ég a lábában – nem tudja, még meddig. Pereskedni nem akar. Mint mondja, nem irigye annak, aki harmincmilliós Mercivel jár, de ne annak tegyen keresztbe, akinek csak a gatyája maradt. Ha rendbe jön, megpróbálja a hivatásos katonaságot.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!