Megkezdődik a paksi atomerőmű tesztelése – a biztonsági felülvizsgálatot az Európai Tanács írta elő minden európai reaktor üzemeltetőjének. A blokkokat nem valódi próbának teszik ki, hanem elemzések segítségével vizsgálják, hogy mekkora hatásoknak tudnak ellenállni, és ki tudják-e védeni a különböző, nagyon kis valószínűségű, szélsőséges események okozta hatásokat – tudatta Hamvas István, az atomerőmű vezérigazgatója.

A Paksi Atomerőmű Zrt. levelet kapott a nukleáris hatóságtól, ami tartalmazza azokat az elvárásokat, melyeknek meg kell felelniük. A célzott biztonsági felülvizsgálat, más néven stresszteszt során olyan helyzeteket elemeznek, mint például a földrengés, szélsőséges időjárás, vagy akár a Duna extrém alacsony vízállása miatt kialakuló katasztrófák lehetőségei. A szakemberek különböző számítások révén következtetnek arra, milyen megoldásoknak kell életbe lépniük az ilyen szélsőséges szituációkban, és olyan intézkedéseket javasolnak, melyek az adott helyzetben a legmegfelelőbben képesek megfékezni a tragédiákat.

Hazánk atomerőművét legvalószínűbben egy földrengés veszélyeztetheti, egy ilyen esemény bekövetkezésére azonban fel vannak készülve – derült ki a vezérigazgató szavaiból. Ám ha szükséges, a szakképzett kutatók további vizsgálatokat is folytatnak, hogy minden lehetséges katasztrófát ki tudjanak küszöbölni. A nukleáris bizottság december 31-ig felülvizsgálja majd a beérkező jelentést, és meghatározza, milyen további intézkedésekre lesz szüksége a paksi erőműnek. 

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!