Róma utcái már az elmúlt napokban is tömve voltak zarándokokkal, az olaszok és a lengyel hívők mellett sok magyar érkezett a városba, hogy minél közelebbről élvezhesse XXIII. János és II. János Pál pápa mai szentté avatását a Vatikánban.

 
Fotó: Tony Gentile, Reuters

Kettős szentté avatás Rómában

XXIII. Jánost éppen II. János Pál avatta boldoggá 2000-ben. Egész Lengyelország és Róma a szentté avatás lázában ég, elsősorban II. János Pál népszerűségének köszönhetően, az 1963-ban elhunyt XXIII. Jánosra már kevesebben emlékeznek. A krakkói érseki székből Szent Péter trónjára került II. János Pált elvitathatatlan érdemei a kelet-közép-európai rendszerváltásokban és a hidegháborús időkben, valamint példamutató alázata és embersége rendkívül népszerű pápává tették.

Egy szomorú eset azonban beárnyékolta a szentté avatás előkészületeit: a Brescia közeli Cevóban egy harminc méter magas kereszt széttört és agyonütött egy húszéves fiatalembert, Marco Gusminit. A keresztet 1998-ban éppen a most szentté avatni készült II. János Pál látogatása alkalmából készítették.

A szervezők 1 millió embert várnak a szentté avatásra. Magyarországot hivatalosan Áder János és felesége, a kormányt Semjén Zsolt miniszterelnök- helyettes képviseli, Orbán Viktor magánemberként vesz részt az eseményen.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!