A török ellen szólította hadba a népeket, ám nem ment rá a külső ellenségre, hanem kivágott egy vérvíziós szónoklatot, és végigdúlta az országot – Dózsa György ceglédi beszéde után startolt a magyar történelem legizmosabb parasztlázadása (ha győz, forradalomnak nevezik). És bizony, a parasztkirály esete (legalábbis az említett szónoklat) plasztikus párhuzamot kínál Orbán Viktor vasárnapi évértékelőjével.

A miniszterelnök (majdnem) kétséget kizáróan a kvótarendszer-ellenes népszavazásra mozgósít majd. És formálisan ugyan a befogadási szisztémát megalkotó EU van a célkeresztben, valójában azonban belpolitikai hadjáratra készül (legalábbis egyelőre) a miniszterelnök. A cél a népszerűségvesztés megállítása, az elégedetlenség megnyilvánulásainak (oktatásés egészségügy) kiszorítása a kommunikációs térből, illetve a kormánypárton belüli törésvonalak elfedése. (És a jelek szerint az unió is így dekódolja Orbánt: „népszavazást tartani arról, hogy befogadjanak-e 1294 embert, önmagáért beszél, és bizonyítja, hogy ennek a döntésnek ideológiai okai vannak” – mondta Martin Schulz, az EP-elnöke.)

Orbán, aki immár tizennyolcadszor teszi mérlegre az országot, tartja magát saját hagyományaihoz. Egy maga által létrehozott/átértelmezett közegben (Várkert Bazár) ad elő, és nem vet számot az ország állapotával, pusztán saját jövőjével. Így vélhetően ismét háborút hirdet. Ahogy 2015-ben, a Fidesz veszprémi választási veresége után is tette: „a kormánypárt nem harcolt eléggé, de legalábbis nem elég jól. A demokráciában nem létezik végső győzelem. Harcolni kell hát.” Tavaly, ahogy most is, a népszerűség a tét – és 2008-as értékelésében is azért fújt riadót, hogy megerősítse a Fidesz kedveltségét. Ráadásul akkor is a referendum eszközéhez (szociális népszavazás) nyúlt.

„A népszavazás az erőszakmentes népi mozgalmak legfejlettebb formája, és ezt sikerült valóra váltanunk Magyarországon” – mondta nyolc éve. Igaz, akkor még úgy gondolta, hogy ellenzékben is lehet mozgalmat gerjeszteni. Kormányfőként azonban minden népszavazási kezdeményezést balhénak tekint.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!