Továbbra is teljes a bizonytalanság Katalónia ügyében – még az sem egyértelmű, hogy az autonóm régió kikiáltotta-e függetlenségét. A spanyol kormány hétfőig adott időt a barcelonai vezetésnek, hogy tisztázza álláspontját.

  <h1>Spanyolország egyséért tüntettek - Fotó: Raul Barrena, AFP</h1>-
  <h1>Tüntetés Spanyolország egységéért - Fotó: Gonzalo Fuentes, Reuters</h1>-

Spanyolország egyséért tüntettek - Fotó: Raul Barrena, AFP

- – Kép 1/2


Carles Puigdemont előzőleg azt mondta, az október 1-jei népszavazással Katalónia elnyerte a jogot a függetlenségre, ugyanakkor javasolta, hogy a feszültség csökkentése érdekében várjanak néhány hetet. A katalán parlament többségének képviselői aláírták ugyan a függetlenségi nyilatkozatot, de a végrehajtást felfüggesztették.

A madridi kormány egyértelművé tette, hogy ha a katalánok kinyilvánítják elszakadásukat, akkor az alkotmány 155. cikkelye alapján felfüggesztik a régió autonómiáját, és központi irányítást vezetnek be.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke aggódik a szeparatizmus miatt, és nem akarja, hogy Katalónia független állam legyen.

Csütörtökön, Spanyolország nemzeti ünnepén tízezrek tüntettek az ibériai állam egysége mellett. Láthatóvá vált a megosztottság: Katalóniában 65 ezren álltak ki az egységes Spanyolország mellett, miközben több száz önkormányzat munkával bojkottálta az ünnepnapot. A fővárosi rendezvényektől a katalán mellett a baszk   és a navarrai autonóm régió vezetője is távol maradt.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!