Nemtelen támadás érte a rendőrség és a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársait, ezzel indokolta Pintér Sándor, hogy egy folyamatban lévő ügyről nyilatkozik. (A tárca eddig azért hallgatott, mert nem akarta befolyásolni a büntetőeljárást, a sajtó nyilvánosságával az elkövetőket, a gyanúsítottakat és a tanúkat sem.)

 
Pintér Sándor és Tasnádi László egy sajtótájékotatón - Fotó: Szigetváry Zsolt, MTI

A belügyminiszter szerint két különböző ügyről van szó, ám a két esetet összemosták, „habot vertek körülötte”, a „közvéleményt félre kívánták tájékoztatni”. Tasnádi László belügyi államtitkár pedig már egyenesen arról beszélt, hogy a komolyabb ügyben kormánytagot akart „kivégezni” a TEK által a múlt hétvégén elfogott, később előzetes letartóztatásba helyezett két férfi. Tasnádi azt nem mondta meg, hogy pontosan ki ellen tervezett támadást a két férfi, annyit közölt: a szélsőséges nézeteket valló gyanúsítottak egy laza szerveződésű, „hadsereg” elnevezésű csoporthoz tartoztak.

Pintér Sándor szerint operatív eszközök felhasználásával jutottak el a két gyanúsítotthoz, és idézte a gyanúsítottakat, akik szerint fegyvert fogva meg kell győzni a kormányt, hogy „adják fel a hatalmukat”. Arról a miniszter szót sem ejtett, hogy a TEK-et vezető Hajdú János zavaros, sokat sejtető módon nyilatkozott a tévében, bombalaboratóriumot emlegetett és kvázi dzsihádista összeesküvést vizionált.

Annyi biztos, hogy az igazságot nehéz kideríteni, hacsak elő nem állnak a bizonyítékkal, kit akartak „kivégzni”. Ha ez államtitok lesz, akkor alighanem soha nem tudjuk meg.
(Elemzésünk a november 28-i Vasárnapi Hírek 11. oldalán)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!