Több mint nyolcvanezren tüntettek Moszkvában a választási csalások ellen, míg Szentpéterváron mintegy 10 ezer, több nagyvárosban – például No­­vo­­szibirszkben, a mínusz 20 fokos hidegben – legalább 3-3 ezer ember vonult utcára.

 
Tüntetések a választási csalások ellen Oroszországban

A múlt vasárnap tartott parlamenti választásokon a kormányzó Egységes Oroszország Párt a szavazatok 49,54 százalékát szerezte meg, ami ugyan kevesebb a 2007-es kétharmados eredménynél, de így is kényelmes többséget biztosít a kormánynak.

Azonban a héten számos olyan mobiltelefonnal készített videofelvételt osztottak meg a közösségi oldalakon, amely a választási csalásokat mutatja be, és egyes becslések szerint az Egységes Oroszország valójában a szavazatoknak még a 30 százalékát sem szerezte meg. A Facebookon több mozgalom is indult, hogy a csalás ellen tiltakozzon, ők hirdettek tegnap tüntetést. „Putyin és Medvegyev sokkoló felfedezést tett ma” – mondta a tüntetőkhöz szóló beszédében a parlamentbe be nem jutó liberális Jabloko párt vezetője, Szergej Mitrokhin arra utalva, hogy a civil szervezetek tüntetése a Szovjetunió bukása utáni legnagyobb békés demonstráció volt az orosz fővárosban. A tömeg a szavazatok újraszámlálását és Putyin távozását követelte. A rendezvényen több fontos ellenzéki személyiség is részt vett, közöttük Mihail Kaszjanov volt miniszterelnök és Borisz Nyemcov egykori miniszterelnök-helyettes is.

A hatóságok a tüntetéssel egy időben váratlanul háromórás orosznyelv-vizsgára rendelték be a moszkvai középiskolásokat. Szentpéterváron jó néhány tüntetőt őrizetbe vett a rendőrség. 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!