Szokás szerint a hét utolsó munkanapján nyújtott be a kormány törvényjavaslatokat az Ország­gyűlésnek. A kulturális örökség védelméről szóló törvénymódosítás a fejlesztéspolitikai célok alá rendelné a régészeti feltárásokat: a javaslat szerint állami és egyéb nagyberuházásoknál a próbafeltárás nem lenne engedélyköteles, amit az eljárás rövidítésével magyaráznak.

A feltárást végző intézmény a további régészeti feladatok engedélyezésére vonatkozó kérelmét a próbafeltárás befejezésétől számított 5 napon belül köteles lenne előterjeszteni, és arról az örökségvédelmi hatóságnak 15 napon belül döntenie kellene, „jelentősen rövidítve a további régészeti feladatellátás megkezdéséhez szükséges időt”. A gépi földmunka ideje legfeljebb 10 nap lehetne. A törvénymódosítás a kihirdetését követő harmadik napon lépne hatályba, rendelkezéseit pedig a folyamatban lévő nagyberuházásoknál is alkalmazni kellene. A T. Ház mellesleg április elején fogadja el azt a belügyminiszter által jegyzett törvénymódosítást, amely a környezetvédelmi eljárási határidők lerövidítését írja elő „a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások” esetében.

Egy másik javaslat szerint a büntetés-végrehajtási intézmények férőhelyeinek bővítésére lehetne fordítani azt a pénzt, amely az egykor belügyi célokra használt, állami tulajdonú ingatlanok értékesítéséből folyik be. A költségvetési törvény Ház előtt fekvő módosításához benyújtott zárószavazás előtti módosító indoklása szerint a folyamatosan növekvő fogvatartotti létszám indokolttá teszi a börtönök mielőbbi bővítését, amely így nem rontja a költségvetési egyenleget.

Visszavonta a vasutasok családtagjainak utazási kedvezményét megvonó módosító javaslatát Spaller Endre, azt inkább a menetkedvezményekről szóló törvényhez terjeszti majd be. A KDNP-s képviselő szerint ezt még tavasszal elfogadja az Országgyűlés. Ezzel együtt Spaller nem zárta ki, hogy a további egyeztetések fényében változtat a javaslatán, de megismételte: tarthatatlan, hogy 100 utazóból 85 valamilyen kedvezményt élvezzen.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!