Elveszett piramisokra és egy város romjaira bukkantak amerikai kutatók. Az Alabamai Egyetem professzora, Sarah Parcak és csapata különleges technikát alkalmazott, a Földtől 700 km távolságra lévő műholdról, infravörös-kamera segítségével készítettek képeket a sivatagról.

 
A műholdas felvételekből egy térkép rajzolódik ki

A szuperérzékeny műszer képes kimutatni a felszín alatt elhelyezkedő tárgyakat, ha azok anyagszerkezete eltér a földétől. Mivel az egyiptomiak a házakat rendszerint vályogtéglákból építették, aminek sokkal sűrűbb a szerkezete, mint a homoknak, a felvételekből egy település térképe rajzolódott ki.

Legalább 1000 sír és 3000 ház maradványait fedezték fel – dr. Parcak szerint – az elveszettnek hitt Tanisz városaként. De a legnagyobb szenzáció az, hogy a jelek szerint 17 piramis lehet a közelben. Az egyiptomi hatóságok rögtön elrendelték a próbaásatásokat, amelyekből kiderült, helyesek az amerikai kutatók feltételezései: két piramist már meg is találtak.

A felfedezést több mint egyéves munka előzte meg, de csak akkor merték elhinni, mikor valóban összeállt Tanisz „térképe”. Az eredmények azt mutatják, milyen könnyű alábecsülni a régi emberi települések méretét és fejlettségét – véli dr. Parcak. – De ezek csak olyan helyek, amelyeket homok takar. Több ezer olyan lehet, amelyet a Nílus borított be a hordalékával – mondta az egyiptológus, aki szerint a felfedezéssel egy új korszak nyílhat az archeológiában.

 

Címkék: Raúl, tudomány

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!